La Vesprada Cantada al Delta de l’Ebre va reunir a la Musclera Mirador Badia a 60 persones d’arreu de Catalunya, que van rebre cantant una posta de sol molt especial enmig d’un ambient festiu, maridant l’experiència amb productes del terreny, com musclos i ostres, i vins de les Terres de l’Ebre.
La trobada gastro-musical forma part de la tercera edició del cicle Albades i Vesprades Cantades que es va iniciar el passat 18 de juny al Mirador S’Agaró de Sant Feliu de Guíxols amb una albada i que enguany amplia el nombre d’espais amb encant i l’abast territorial, des de la Costa Brava fins al Delta de l’Ebre, combinant mar i muntanya.
La cantada al Mirador Badia ha sigut la primera vesprada cantada d’enguany i aquest mateix indret acollirà la cloenda del cicle -aquesta vegada donant la benvinguda a la sortida del sol- el proper 4 de setembre.
Albades i Vespadres Cantades és un proposta original ideada pel músic i docent Jordi Costa “Sec” (The Sing Sang Sung, Strombers) que fusiona cant en grup, gastronomia i territori. Es tracta d’una experiència que evoca a antigues tradicions, en la que els participants aprenen i canten junts cançons en entorns idíl·lics del territori català, degustant productes de proximitat i gaudint de la natura a les hores màgiques del crepuscle, just abans de la sortida del sol o després de la posta.
Per a Sec, “les postes de sol del Delta són de les més exòtiques del país, sobretot vistes des del mig del mar, com dissabte passat a la musclera”, però l’aventura per als participants va començar ja unes hores abans, quan van embarcar en tres llanxes al port de L’Ampolla per accedir navegant al cor de la Badia del Fangar. Allà es van poder banyar en un entorn idíl·lic fins que van fer la visita a l’Ecomuseu on un dels responsables del Mirador i pescador professional va explicar als assistents la història de la cultura pesquera del Delta de l’Ebre, fent especial esment a la fragilitat del seu ecosistema amb l’objectiu de sensibilitzar-los sobre el perill que corre la gran biodiversitat de la zona amb el canvi climàtic i l’impacte dels humans que amenacen el futur del Parc Natural.
Després, a les 20:30 hores, van començar la vesprada cantada, aprenent i cantant quatre cançons: Vespre d’Els Pets, Y nos dieron la diez de Joaquín Sabina, Mucho mejor de Los Rodríguez i Luluhkan Dia del músic indonès Felix Irwan, aquesta última, l’única peça comú a totes les convocatòries d’aquest estiu de les Albades i Vesprades Cantades. Just a la posta de sol, es va produir, segons Sec, el “moment més màgic de la cantada” a ritme d’Els Pets: “teníem el mar a sota nostre, davant dels ulls una posta de sol espectacular, i seixanta veus cantant i creant un moment molt enèrgic, amb les emocions a flor de pell i un sentiment compartit d’evident felicitat”. “A l’acabar la vesprada, els participants no tenien presses per marxar i van seguir cantant i cantant, inclús sumant al repertori alguna havanera, en cercle, tots abraçats”, explica Sec.
L’aprenentatge de les cançons
Aquesta singular experiència cantaire, que ha tingut molt bona acollida en les dues edicions anteriors, està oberta a tothom perquè els organitzadors consideren que
qualsevol pot cantar, sense limitacions d’edat ni necessitat de nivell musical o de cant. A més, la participació és totalment lliure i, durant l’activitat, les persones presents poden estar més o menys actives a l’hora de cantar, depenent del que decideixin en cada moment: relaxar-se i gaudir de l’entorn, menjar, escoltar als companys cantar…
Les persones assistents a les Albades i Vesprades Cantades saben amb anterioritat quines cançons aprendran i cantaran el dia de la cantada, de manera que poden escoltar-les prèviament per, així, potenciar l’experiència tot facilitant l’aprenentatge. De totes maneres, l’aprenentatge de les cançons es realitza de forma senzilla, intuïtiva i divertida ja que la metodologia del Sec es basa en l’escolta i repetició de les melodies com es realitzava anteriorment en la cultura popular amb les cançons de transmissió oral.
Un dels objectius del cicle Albades i Vespadres Cantades és donar a conéixer espais màgics de Catalunya des d’on contemplar algunes de les millors sortides i postes del sol. Per això, la natura es converteix en la veritable amfitriona de l’experiència i els organitzadors tenen una especial cura per respectar l’entorn, reduint al màxim l’impacte ambiental de l’activitat.