El concurs internacional de gastronomia professional CHEF BALFEGÓ, que premia i reconeix els cuiners que millor preparen la tonyina roja, ja té els sis finalistes de restaurants espanyols d’aquest any. Competiran pel guardó: Asier Escrivá Romero, del Restaurant Beat* – Calpe (Alacant); Ferran Polls Pelaz del Restaurant La Lustra – Huércal d’Almeria (Almeria); Javier Rico Álvarez de El Círculo Restaurante y Vinoteca – Avilés (Astúries); Miguel Castrisiano Jiménez del Restaurant Jauregibarria – Amorebieta – Etxano (Biscaia); Pola Hany William del Restaurant L’Alkimista – Reus (Tarragona), i Rodrigo Vallejo Fernández, del Restaurant Aromata – Palma de Mallorca (Mallorca). A ells se sumaran pròximament un cuiner italià i un altre alemany que estan sent seleccionats als seus països d’origen respectius.

I és que, com a novetat d’aquesta edició, Xef Balfegó celebra una semifinal a Alemanya, país que participa per primera vegada al concurs, i una altra a Itàlia, que ja va competir l’any passat. Alemanya ja ha presentat el seu primer semifinalista, Francesco D’agostino, del restaurant Gioias a Rheinbischofsheim, guanyador del prestigiós concurs germànic Koch des Jahres.

Cal recordar la representant italiana el 2021; Arianna Gatti, del restaurant Miramonti l’altro**, un dos estrelles Michelin situat a la localitat llombarda de Concesio, Brescia. Després de ser finalista a Xef Balfegó, Gatti va guanyar un premi com a cuinera revelació al seu país.

Els vuit aspirants seleccionats competiran a la final del V Concurs de Cuina Professional ‘Chef Balfegó’, que se celebrarà el proper 24 d’octubre a l’escola internacional de cuina Le Cordon Bleu, de Madrid. La prova final del concurs els permetrà competir amb dues receptes davant d’un jurat format per crítics gastronòmics i xefs professionals. La primera s’ha de fer amb llom de tonyina vermella, mentre que la segona es pot elaborar amb la part o parts d’aquest túnid que esculli cada xef.

La selecció dels sis candidats de restaurants espanyols s’ha efectuat entre els prop de 200 cuiners professionals en actiu inscrits al concurs. Tots treballen en restaurants ubicats en territori espanyol i van presentar una recepta original i pròpia amb la tonyina roja com a ingredient obligatori. L’originalitat, la presentació i les tècniques de cuina utilitzades a les seves receptes han estat la pauta seguida pels xefs Hideki Matsuhisa, del restaurant Koy Shunka*, i Ekaitz Apraiz, de Tunateca, i el crític gastronòmic Esteban Capdevila, encarregats de valorar les candidatures.

Aquesta edició de Xef Balfegó és la més internacional fins ara, ja que, per primera vegada, hi participen representants de la restauració alemanya i italiana. El nombre de professionals inscrits ha fregat els dos centenars, donant mostra del pes i la influència que ha aconseguit aquest concurs a l’entorn gastronòmic al llarg dels seus quatre anys de vida.

Alejandro Pérez Polo, del restaurant Bardal** (Ronda – Màlaga) va ser proclamat guanyador de la quarta edició del concurs gastronòmic professional Chef Balfegó. El segon lloc va recaure a Ander Hurtado Monasterio, del restaurant Zarate*, i en tercer lloc va quedar, Cristóbal Muñoz Ortega, del restaurant Ambivium*. Cal destacar els guanyadors de les tres primeres edicions: Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera i que representava ABaC***; Alejandro Polo, del restaurant Bardal** –el més jove de l’edició–; Alejandro Serrano i Rafel Muria, aquests darrers van rebre després la seva primera Estrella Michelin.

Més de 10.000 euros en premis

Un jurat presidit per Martín Berasategui –vuit Estrelles Michelin i ambaixador gastronòmic de Balfegó– i integrat per diferents professionals: xefs que sumen un total de quinze estrelles Michelin i dos reconeguts crítics gastronòmics espanyols, serà l’encarregat de decidir els tres guanyadors de la V edició d’aquest Concurs de Cuina Professional que organitza Balfegó, empresa especialitzada en pesca, cura, estudi i comercialització de tonyina roja, i la principal exportadora del món per la qualitat i l’excel·lència del seu producte.

Es valorarà per aquest ordre el sabor, aroma i textura de cada plat (40 punts), la presentació (30 punts), l’equilibri dels ingredients (15 punts), i l’elaboració i el tractament correcte del producte (15 punts). Els xefs participants podran comptar amb la col·laboració d’un ajudant de cuina del mateix restaurant on treballi el concursant.

Els premis reuneixen més de 10.000€ en metàl·lic, un viatge al Japó o la creació d’un curtmetratge sobre els cuiners, entre d’altres recompenses importants. A més del trofeu corresponent i una manta de ganivets japonesos especials per al tall de peix, el xef guanyador rebrà 6.000 euros en metàl·lic i un viatge al Japó per a dues persones. Tota una setmana per conèixer la riquesa gastronòmica i cultural del país nipó. Per part seva, el xef que quedi en segona posició rebrà 3.000 euros de premi, i el tercer rebrà 1.000 euros. Finalment, tots tres guanyaran també la participació com a ponents a Madrid Fusión 2022.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.