Ara fa 18 mesos va néixer a la Ribera d’Ebre una associació sense ànim de lucre amb doble propòsit: recuperar rucs i fer prevenció forestal

Tivissa Donkeys Firefighters és una associació sense ànim de lucre que neix amb la voluntat d’intentar recuperar animals en mal estat, i al mateix fer una gestió forestal sostenible del territori. El projecte va sorgeix ara fa 18 mesos una parella suïssa que tenia tres rucs aquí havia de retornar al seu país. Joan Cedó, el propietari del ramat i impulsor de l’associació fa més de 20 anys que tenia cavalls. L’incendi de Tivissa del 2013 va passar molt a prop d’on Cedó hi tenia els cavalls i la idea que animals ajudessin a netejar el sotabosc i contribuir en la prevenció d’incendis va aparèixer. Així, i parlant amb el Consorci de la Serra de Llaberia, van parcel·lar dos hectàrees amb tres rucs i la prova va esdevenir tot un èxit.

Ara són ja 25 els rucs que hi ha en les més de 7 hectàrees de finca, i s’espera que n’arribin 4 més tot i trobar-se al límit de la seva capacitat. Tots ells arriben d’arreu de Catalunya, alguns d’ells però maltractats, dels quals se n’encarreguen i en tenen cura. La idea és que els rucs treballin tot el dia, però el seu horari principal és al matí i a l’última hora de la tarda. Els hi donen aliments de temporada, pa sec i també civada en flor.

Amb tot, Vicenç Borràs és el propietari de la finca Mas de Capcir, un terreny de 185 hectàrees, però la banda on fan l’actuació està al voltant de les 7-8 hectàrees. Des de la finca ja feia anys que portaven la gestió forestal, començant amb temes de neteja de sotabosc; i aquest és un pas més. Faltava atacar la brossa més petita, i és justament en què fan els rucs. Aprofiten les tasques prèvies de neteja de sotabosc – de treure arbrat i rames – i el que fan és menjar l’herba més petita, la resta d’herba que ha anat brotant.

Si més no tot això també ha estat possible gràcies a la col·laboració del Consorci de la Serra de Llaberia, el gestor de l’espai d’interès natural que ha aprofitat els terrenys aptes i les àrees d’incendi identificades, i ha facilitat les infraestructures per fer el maneig del ramat. Amb tot, l’Ajuntament de Tivissa és qui ha demanat l’ajut de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Tarragona per a poder fer el tancat i poder-los gestionar de forma controlada. Les infraestructures les han fet treballadors en risc d’exclusió social, esdevenint un projecte ambiental i social.

Amb tot, Cedó espera que aquest projecte sigui de llarga durada, i per aconseguir-ho busquen gent que apadrini els animals per ajudar-los a comprar els complements i les atencions veterinàries, tot i tenir un veterinari del Perelló que col·labora de manera altruista amb l’associació.