La tasca que realitza la protectora d’animals de la Ribera d’Ebre, Can Flix & A.M.P.A.R.E., un refugi amb gairebé 70 gossos i més de 15 gats entre les instal·lacions de Móra la Nova i Flix, no és gens fàcil. 10 voluntaris són els encarregats de cuidar els animals, i el seu dia a dia es basa en la neteja de totes les instal·lacions, el canvi d’aigua, les medicacions, la socialització dels animals – ja que arriben amb moltes pors i alguns cops els costa adaptar-se – i portar-los al veterinari, qui també ajuda amb una reducció quantitativa dels preus de les revisions i intervencions.

Una feina completament altruista que funciona gràcies a subvencions de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, a la que se li han sumat des de l’any passat el Consell Comarcal i gairebé tots els Ajuntaments de la Ribera d’Ebre, a excepció de Tivissa i Miravet. El conveni comporta per a la protectora dur a terme la tasca de cura dels animals, les recollides dels mateixos i la comprovació de xips, i els ajuntaments ajuden en l’àmbit econòmic. Aquesta col·laboració entre associació i consistoris va arribar durant la pandèmia, quan la protectora es va plantejar el tancament per una saturació psicològica dels voluntaris, que es van veure superats per l’augment d’abandonaments i la dificultat en les adopcions segures.

Treballar amb animals abandonats és complicat, i com ells actuen sempre depèn de les situacions que han viscut, unes tares provocades pels humans, i difícils de tractar. Animals poc sociables i amb pors que amb una educació amable, respectuosa i en positiu, poden recuperar la confiança.

Les poblacions riberenques on es troben el major nombre d’animals abandonats són Móra d’Ebre i Móra la Nova com a conjunt, i Tivissa. I els adoptants són, en canvi, majoritàriament de Barcelona i voltants. Amb tot, els voluntaris s’han trobat amb alguns casos d’animals amb xip que, un cop contactat el propietari, s’ha negat a recollir-lo. Una pràctica que consideren hauria d’estar sancionada per part dels Ajuntaments, als qui, però, agraeixen la tasca de decomissar animals maltractats; una feina que ha augmentat aquest darrer any.

La protectora va néixer com a “Associació d’Amics dels Animals de Flix” el 2014, i el 2018 van mobilitzar-se a les instal·lacions del refugi A.M.P.A.R.E de Móra la Nova a causa de l’augment en el nombre d’animals abandonats, un augment que les instal·lacions de Flix no podien suplir. Les instal·lacions moranovenques porten 4 anys rehabilitant-se, i esperen complementar-les amb una zona externa per a la quarantena dels animals que arriben en males condicions. Una zona que esperen que l’Ajuntament de Móra la Nova els concedeixi en poc temps.

Amb tot, el gruix màxim d’animals es troba a Móra la Nova, on hi ha gairebé 70 gossos, mentre que a Flix hi trobem gairebé 20 gats i alguns dels gossos que arriben més convalescents.