Les tres empreses que formen el projecte EcoplantaAgbar, RepsolEnerkem han signat l’acord de finançament amb la Comissió Europea per desenvolupar un projecte de solució de residus no reciclables a gran escala, que s’emmarca dins del Fons d’Innovació. El projecte ha estat reconegut per la seua tecnologia altament innovadora i destaca per la seva contribució a la mitigació del canvi climàtic, fet que el fa mereixedor del suport de la Comissió Europea entre més de 300 projectes que s’hi han presentat.

La Comissió va llançar, per primera vegada, la convocatòria del Fons d’Innovació per a projectes a gran escala l’any passat, per tal de donar suport a les tecnologies innovadores en els àmbits de les indústries d’alt consum d’energia, les energies renovables, l’emmagatzematge d’energia, així com la captació, l’ús i l’emmagatzematge de carboni.

El projecte és un dels set seleccionats a escala europea i l’única candidatura espanyola en esta convocatòria del Fons d’Innovació, pretén transformar la gestió dels residus sòlids urbans (RSU) utilitzant els materials no reciclables rebutjats per les plantes de classificació per elaborar productes químics circulars i biocombustibles avançats. Este ha estat reconegut per la seua tecnologia de gasificació, que destaca específicament per la seua innovació, la reducció de les emissions de carboni i l’escalabilitat.

La planta, que se situa en un complex petroquímic al Morell, a prop del port de Tarragona, i produirà 240.000 de tones a l’any de metanol i recuperarà el 70% del carboni present als materials no reciclables. Segons la metodologia del Fons d’Innovació, el projecte aconseguirà reduir 3,4 milions de tones equivalents de CO₂ d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) durant els primers deu anys de funcionament. D’esta manera, el projecte està en consonància amb els objectius de descarbonització i mitigació del canvi climàtic de la Unió Europea.

A la cerimònia de signatura han assistit alts representants de les tres empreses fundadores d’Ecoplanta: Agbar, Repsol i Enerkem. També hi han participat, en representació de la Comissió Europea, Clara de la Torre, directora general adjunta de la Direcció General d’Acció pel Clima (DG CLIMA), i Dirk Beckers, director de l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA).

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.