L’Ajuntament de Tivissa ha rebut recentment un total del 41 projectes d’energies renovables. Enfront aquest allau, el consistori ha creat una proposta que consisteix en una licitació pública d’una petita part del terme municipal, en concret un 3,77%, per poder-hi establir projectes de manera controlada i ordenada, evitant la massificació i una possible expropiació per part d’autoritats superiors.

Per això l’alcaldessa de Tivissa, Sra. Montse Perelló, va dur a terme una sessió informativa amb els veïns i veïnes de Tivissa per exposar les gestions que s’han dut a terme des del Consistori arran de la publicació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables i del Decret Llei 24/2021, d’acceleració del desplegament de les energies renovables distribuïdes i participades.

Després d’haver-se fet públic el Decret Llei de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables, a l’Ajuntament de Tivissa van començar a arribar-li sol·licituds de creació de parcs eòlics, fotovoltaics i també de línies d’evacuació d’energia. Conscients de la necessitat de donar resposta i gestionar aquest volum de projectes, el consistori ha demanat que el 20% de la inversió de les empreses s’hagi de destinar a capital local, veïnat, Administració, primer sector i l’emprenedoria local.

La primera tasca de l’ajuntament va ser redactar, per part dels serveis tècnics municipals, els informes de consulta prèvia sol·licitats pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, sobre la viabilitat dels emplaçaments dels projectes i amplitud i nivell de detall de l’estudi d’impacte ambiental de cada una de les propostes i els informes sol·licitats pel Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Direcció Genera de Política Energètica i Mines, per avaluar l’impacte ambiental dels projectes. L’augment de feina a l’àrea d’urbanisme ha estat tan elevada que ha estat necessari contractar més tècnics per poder fer front a la demanda creada.

De forma paral·lela, l’equip de govern ha estat treballant per modificar les ordenances fiscals i adaptar-les al possible nou escenari que s’està dibuixant al municipi. Segons l’alcaldessa, cal convertir aquesta amenaça en una oportunitat per al poble i per a les persones que hi viuen. Des de la transparència i el compromís amb l’energia verda i l’economia social, l’Ajuntament de Tivissa segueix treballant amb l’objectiu que els recursos que es puguin generar reverteixin en el bé comú.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.