Els Ajuntaments podran emetre informes sobre possibles ampliacions o desmantellaments de les instal·lacions de les centrals nuclears que estiguin al seu municipi. Podria ser el cas d’Ascó o Vandellòs, que en un principi tenen programada la vida útil de les seves centrals per al 2032 i 2035 respectivament.

Així ha quedat plasmat a la nova Llei del Canvi Climàtic que ha impulsat el govern espanyol de PSOE i Unides Podem després que el text legislatiu passés pel Senat, on l’esmena proposada per Esquerra ha estat acceptada pels socialistes.

En la primera versió del text, els ajuntaments quedaven apartats de qualsevol tràmit en unes instal·lacions que són considerades d’interès nacional. Ara el govern central tindrà l’obligació de consultar als consistoris, els qui també podran cobrar l’impost municipal sobre construccions, instal·lacions i obres.

“Aquesta modificació té una importància vital per garantir els recursos pels municipis propers a les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs”, ha afirmat Manel de la Vega, senador ebrenc del PSC. Per la seva banda, el portaveu d’ERC al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jesús Álvarez ha alertat de la “indefinició del PSOE i PP respecte a la gestió i emmagatzematge definitiu dels residus nuclears”.

La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica ara ha de tornar al Congrés per la seva aprovació final. El nou marc legal ha d’ajudar a l’Estat espanyol a reduir la dependència de les energies fòssils i reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. I es marca el 2050 com l’any en que l’electricitat produïda a Espanya vingui al 100% de fonts renovables.

Periodista.