Movem Terres de l’Ebre lamenta la manca de debat envers els fons europeus i l’opacitat i unilateralitat amb que fins ara ho ha tractat el govern de Catalunya, definint projectes centralitzats i generalistes sense cap tipus de consens o informació prèvia. Més enllà de la gestió a nivell català, també ha lamentat la manca de proactivitat de les institucions del territori, com la delegació del govern, la diputació o els governs d’ajuntaments grans del territori amb capacitat de liderar i que no han posat cap projecte damunt la taula.

La formació progressista considera els fons europeus que han d’arribar “una oportunitat que el territori no pot deixar passar de llarg”. És per aquesta raó que reclamen la constitució d’una taula o comissió transversal per definir projectes a nivell territorial que generen consens, aglutini les diferents administracions i que hi sumi els agents socials i econòmics del territori com són sindicats, empreses i universitats.

Movem Terres de l’Ebre ha identificat 7 grans eixos programàtics sobre els quals consideren que es podria començar a treballar des d’aquesta taula transversal per definir grans propostes territorials i captar els fons europeus. “Hi ha una oportunitat de finançar projectes amb una mirada que va més enllà del municipalisme, que necessiten de dosis de generositat per tirar endavant i que ens han portat a identificar uns eixos principals que poden ser de consens a Terres de l’Ebre, mirant pel bé comú del territori”.

Un primer gran grup de propostes gira entorn de la protecció i gestió dels espais naturals, destacant actuacions al Delta de l’Ebre i al Parc Natural dels Ports però també tenint en compte que tenim un territori majoritàriament rural i que tota activitat ha de contribuir a l’economia circular i a una gestió sostenible. El segon gran grup gira entorn de la transició, vinculada i liderada pel territori i no per empreses que venen a extreure recursos com està passant ara i que es podria concretar amb la creació de l’Agència de l’Energia.

El tercer gran grup de propostes està vinculat al talent i la formació, tenint en compte que on s’agrupa el coneixement hi ha una font de progrés. Sent una gran oportunitat per posar en valor les Terres de l’Ebre aplicant una discriminació positiva per captar talent, recuperar la diàspora i ampliar els projectes educatius. Aquests grans blocs haurien d’anar acompanyats d’un pla d’industrialització coherent amb el territori dins el desenvolupament de projectes envers ocupació i empresa, potenciant les DO’s i marques del territori, l’industria agroalimentària i el turisme sostenible. Motors generadors d’ocupació de qualitat.

Segons la formació progressista tots aquets aspectes han de complementar-se amb una mobilitat sostenible, unes bones infraestructures i una connectivitat amb la resta del territori física i telemàticament. Per últim, proposen una bateria de propostes destinades a la cohesió i cobertura social. “Aquests són els grans eixos diagnosticats des de Movem, no són nous però ara les reivindicacions es poden fer possible. Sabem que han d’arribar recursos i per això hem de fer els deures com a territori per fer-les realitat” conclou Eva Amposta.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.