L’any passat el consum d’aigua dels consorciats del CAT (Consorci d’Aigües de Tarragona) es va reduir un 14%, un 9% per part dels ajuntaments i un 21% per part de les indústries. És resultat de l’impacte de la covid que, a la vegada, no ha estat significativa en els ingressos. El component variable de la facturació ha estat de 425.000 euros, però s’han compensat per la reducció de les despeses com l’energia i la potabilització. El CAT ha retornat també 3,55 MEUR del cànon de l’aigua als consorciats arran de la sentència del TSJC que obliga l’ACA a retornar el tribut del període 2012-2016. Finalment s’ha anunciat una inversió de 9,8 MEUR per als pròxims anys en nous dipòsits o la millora de la xarxa de distribució.
L’Assemblea General del Consorci d’Aigües de Tarragona ha aprovat els comptes de 2020. El director-gerent del Consorci, Josep Xavier Pujol, ha explicat les inversions previstes en els pròxims anys, com els dipòsits reguladors ubicats a Cunit i Vila-seca, la construcció d’un nou dipòsit a l’ETAP de l’Ampolla, la implantació d’un sistema d’auscultació estructural a la canonada principal, i el projecte per reduir el risc microbiològic, que ja s’ha iniciat.
El CAT també té en marxa la implantació d’un nou sistema de seguretat física a les instal·lacions de l’Ampolla i ha entregat la fase 1 del projecte per abastir amb aigua de l’Ebre una desena de municipis al Consell Comarcal de la Conca de Barberà.
En l’assemblea s’ha informat que el desembre i el gener passats es va pagar el retorn del cànon de l’aigua als consorciats, un import de 3,55 milions d’euros que ha retornat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) arran d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que donava la raó al CAT en relació amb el subjecte passiu del cànon de l’aigua. L’ACA ha retornat el tribut del període entre l’any 2012 fins al segon trimestre de 2016.