L’Ajuntament de Tortosa ha atorgat la llicència d’obres al departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya per procedir a la retirada del monument franquista a la batalla de l’Ebre. La concessió del permís s’ha efectuat aquest mateix dimecres a la tarda, just després que el departament hagi entrat al consistori la corresponent instància i un cop Justícia ha respost als requeriments que la CHE i l’ACA feien al projecte.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha enviat aquest dimecres una carta a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, reclamant que desbloquegés la concessió del permís, acusant-la d'”entorpir” la retirada amb “maniobres burocràtiques”, segons ha informat l’ACN.

L’Ajuntament ha desmentit el contingut de la missiva de Capella, la qual han conegut a través dels mitjans. Des del consistori apunten que abans de demanar el permís d’obres, el departament de Justícia havia de resoldre els dubtes que plantejava la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua.

De fet, en el comunicat que ha enviat l’Ajuntament, s’acompanya el registre d’entrada de la instància enviada pel departament amb data del 24 de febrer de 2021 a les 16:02 hores. Un cop rebuda, la junta de govern local ha aprovat la llicència d’obres.

El permís d’obres anava lligat, segons el consistori, a l’autorització de la CHE i l’ACA pel que fa a l’ocupació del domini públic hidràulic i al mateix contingut de l’obra. A més a més, en l’informe de la CHE es reclama que el projecte inclogui “la retirada de la pilastra” a excepció que “es contempli la seva reutilització com a element d’una infraestructura de pas”.

La mateixa alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha demanat en reiterades ocasions a la Generalitat que el projecte de retirada del monument vagi acompanyat d’un projecte de construcció d’una passarel·la de vianants entre Ferreries i el Nucli Antic.

Però en la carta enviada per Capella, la consellera argumenta que la construcció d’un pont “no forma part de les competències del Departament” i que el consistori podrà disposar de la pilastra per “impulsar la planificació urbanística corresponent”.

Meritxell Roigé ha lamentat que la consellera de Justícia hagi filtrat als mitjans el contingut de la carta abans d’haver-la rebut personalment. “Entenem que esta manera d’actuar no forma part de la lleialtat institucional que cal tindre sempre entre administracions. La consellera m’ha tingut sempre a la seua disposició i, de fet, s’ha posat en contacte amb mi en diverses ocasions, i si m’hagués trucat, que és el que correspondria, hauria sabut que no s’atorgava la llicència per manca de diligència del departament, ja que fins a avui no han respost els requeriments de la Confederació Hidrogràfica”, ha dit Roigé.

Periodista.