L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre ha convertit fotos estereoscòpiques del segle passat de dos dels seus fons en imatges 3D. Això, permetrà que, pròximament, tothom pugui gaudir d’aquestes imatges des de casa amb unes simples ulleres 3D de fabricació casolana.

Si creieu que les imatges 3D són una invenció relativament actual, esteu equivocats. Aproximadament vint anys després de la invenció de la fotografia, als anys 50 del segle XIX es van crear per primera vegada les imatges estereoscòpiques.

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre compta amb imatges d’aquest tipus en dos fons: el de Lluís Brull i Cedó de Tivissa i el de la família Piñol de Rasquera. Aquestes fotografies daten entre 1905 i 1927.

Malauradament, avui en dia, és molt complicat trobar estereoscopis per poder veure l’efecte d’aquestes imatges. Però hi ha una forma de fer-ho sense necessitat d’aquest aparell i a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre ho estan aplicant.

Pel que fa a les fotos estereoscòpiques de Lluís Brull, totes són sobre la remodelació de la plaça de la Baranova de Tivissa l’any 1927. En canvi, les fotos de la família Piñol són de la Serra de Cardó, escenes de caça, excursions o monuments com la Cartoixa d’Escaladei i el Monestir de Poblet. Destaca especialment una imatge de la posta de sol amb el castell de Miravet al fons, un llagut i la desapareguda ermita de Sant Vicent a l’esquerra.

 

Autor:

Periodista