El PSC ha acusat el Departament de Territori i Sostenibilitat de “mentir i intoxicar” l’opinió pública davant l’afirmació que “la Generalitat vol actuar d’emergència sobre el litoral del delta de l’Ebre, tot i que l’Estat li denega aquesta competència”.

Segons han explicat els socialistes a través d’un comunicat, el govern català va enviar una carta el 7 de desembre a la Direcció General de Costas el Ministeri de Transició Ecològica demanant actuar amb recursos propis i a l’empara del decret d’obres d’emergència pels danys causats pel temporal Gloria del mes de març aprovat per l’Estat. “El dia 14, una setmana després, el Ministeri contesta a la Conselleria dient que li sembla bé la seva proposta, però que la via per actuar és la que li permet la normativa de Costes, en base a la qual, el titular de les zones afectades, en aquest cas el Parc Natural, i per tant Territori, titular de les competències de protecció de l’espai natural, pot intervenir prèvia presentació d’algun projecte concret. Aquesta proposta, una simple memòria valorada, hauria de definir amb precisió els punts d’extracció i dipòsit de sorres i les quantitats a moure i a dia d’avui encara no s’ha fet arribar”, expliquen en el comunicat.

D’altra banda, el PSC recorda que el passat 24 d’abril, el Parlament de Catalunya va aprovar una esmena als pressupost de la Generalitat, presentada pel PSC per valor de 6 milions d’euros per ser destinats a la lluita contra la regressió del delta de l’Ebre. “La moció va ser aprovada per tots els grups parlamentaris, excepte per Junts, justament el partit que gestiona la Conselleria de Territori. És a dir, els mateixos que es queixen ara que l’Estat no els deixa actuar, van votar en contra de destinar 6 milions d’euros a lluitar contra els problemes del Delta i malgrat això, i tenint disponibles els diners des de finals d’abril, van enviar la petició a Madrid 6 mesos més tard”, remarquen

Segons els socialistes, “la realitat és que Junts i de retruc el Govern de la Generalitat, per molt que gesticulen ara perquè estem en precampanya electoral, mai han tingut la voluntat seriosa d’agafar el “bou per les banyes” respecte el que cal fer al delta de l’Ebre i s’han escudat en que les competències d’intervenció en domini públic marítim terrestre són exclusives de l’Estat. Ara diuen que demanaran un informe jurídic per veure si hi ha invasió competencial, en una posició clarament hipòcrita i cínica, intentant crear confusió i mentint descaradament”.

De la mateixa manera, el PSC desmenteix que en el Consell de l’Aigua de la CHE, celebrat el passat 30 de desembre aproves una EPTI (Esquema Provisional de Temes Importants) del delta de l’Ebre, que no preveu els problemes de regressió, subsidència i cabals ambientals suficients. “La realitat és que el document aprovat es fa ressò del Pla de Protecció del Delta, que el Ministeri va presentar provisionalment a la Taula de Consens i la Generalitat el passat 18 de novembre, on no només es reconeixen aquestes problemàtiques sinó que es preveuen per primera vegada per part d’un govern de l’Estat, actuacions concretes en format d’estudis i assajos de moviments de sediments fluvials per combatre la subsidència”, afirmen.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.