La Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa (FAVT) ha reclamat que el projecte d’ampliació de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT) vagi acompanyat de partides pressupostàries als comptes del Govern perquè no es converteixi en el tercer projecte de millora que es queda al calaix. “No volem desconfiar, però ens han de demostrar amb seguretat que és un projecte real i no fum”, ha dit el president de la FAVT, Carlos Redó. Com bona part dels partits polítics i els principals sindicats, insisteixen que el territori mereix un nou hospital de referència, però celebren totes les millores que es puguin fer a l’actual HVCT i sobretot que finalment es construeixi un nou aparcament soterrat i ascensors per accedir-hi des de la ciutat.

La Federació d’Associacions de Veïns de Tortosa ha recordat que malgrat no ser “el projecte ideal” que voldrien – que és un nou hospital-, celebren que Salut prevegi construir un aparcament soterrat de 300 places – capacitat que consideren “justa”– i dos ascensors per accedir des de la ciutat al turó on està ubicat l’hospital. “No ens sembla malament i compleix amb algunes de les nostres peticions i perspectives, però temem que com va passar fa 3 anys, tot acabi sent fum”, ha advertit el president de la FAVT, Carlos Redó. “Venen eleccions, ens presenten el projecte i al cap d’un temps ens diran que no es pot fer, com l’anterior”, ha lamentat.

Que el projecte es presentés a la ciutadania a través d’una nota de premsa tampoc ha agradat. “S’ha presentat a l’estil Rajoy. És esperpèntic. Ja ens han enganyat prou, hem perdut 14 anys”, ha criticat Josep Baubí, representant del col·lectiu veïnal al Consell Territorial de Salut a les Terres de l’Ebre. I que és el projecte de la consellera Marina Geli per fer un nou hospital, presentat fa 14 anys, o l’ampliació proposada pel conseller Toni Comín el 2017, s’han esfumat, en aquest darrer cas amb el projecte d’execució redactat. “Com ens hem de creure ara que serà una realitat?”, ha qüestionat Baubí.

La petició que li ha enviat la FAVT aquest dilluns a la consellera Alba Vergés, per carta, és que la nova ampliació es vagi concretant amb partides pressupostàries als propers comptes del Govern. A més a més, demanen a Vergés que el termini de 5 anys per executar l’ampliació de l’HCTV s’escurci. “És massa temps. Si el projecte es desenvolupa en la nova legislatura, es pot inaugurar dintre d’ella, com a mínim”, ha defensat Redó. Redó ha explicat que també han demanat una reunió telemàtica amb la consellera de Salut després que se suspengués per l’emergència de la pandèmia la que tenien programada al març.

Els sindicats reclamen més inversió

Des de la UGT de les Terres de l’Ebre han criticat que l’ampliació de l’HVCT no “suposa la millora” que necessita el territori tot i que “no s’oposen” a cap de les inversions que es facin en l’àmbit sanitari. “Necessitem un hospital modern i adequat, amb bona comunicació”, ha apuntat Valentín Marín, secretari general del sindicat a l’Ebre, però ha qüestionat si la inversió de més de 45 MEUR per ampliar un 60% la superfície del Verge de la Cinta “està ben plantejada” i ha alertat dels problemes que suposa ubicar el servei de radiologia en un hospital “mal comunicat i amb problemes d’accessibilitat”.

El secretari general de CCOO a les Terres de l’Ebre, Marc March, ha valorat “positivament” que el projecte s’iniciï i es tiri endavant, però ha demanat que s’acabi traduint en “més llocs de treball” en l’àmbit sanitari i sobretot que es concreti i sigui una realitat i no només un anunci electoral. “L’hospital de referència de les Terres de l’Ebre s’ha quedat petit, n’és necessària l’ampliació o un nou hospital, però cal alguna cosa més per donar servei a la gent de les Terres de l’Ebre”, ha reclamat March.

Autor: