Estem a l’inici de la collita de les olives empeltre a la Terra Alta. Enguany, per desgràcia, tenim una collita una mica més curta, ja que amb les pluges i les humitats de la primavera passada estàvem molt contents perquè ens plovia cada dia, però va agafar la floració i, per tant, sobre estadístiques ja veurem al final com quede però sobre un 25 o un 30% menys de collita.

L’any passat, la Terra Alta va tindre una collita bastant bona a tots els pobles. Enguany, excepte a les parts més altes com la Pobla de Massaluca o la Fatarella, tots els pobles més profunds tenen menys collita a causa de la primavera plujosa i la humitat que, al moment de la floració, la flor no va quallar, provocant que l’oliva no quedés a la majoria de la Terra Alta, provocant que la collita sigue curta.

Per sort, el reg de suport del qual disposen a la Terra Alta millora la situació. La comarca és molt seca i, com dictamina el president de la DOP Oli Terra Alta, Josep Pere Colat, “en regadiu és complicat però en secà és impossible”. Així, el reg de suport és quina eina imprescindible que s’ha de mantenir i fer-la viable per tal de projectar la continuïtat de les explotacions agrícoles.

Així i tot, “la qualitat serà excel·lent perquè l’altre enemic de l’olivera i del pagés, la mosca, enguany està bastant controlada i, per tant, la mosca és inexistent” segons manifesta Colat.

Collita baixa i preus baixos

A més de la problemàtica de la campanya actual, el sector també es troba amb la previsió de preus de venda de les olives. S’està dient que els preus oscil·laran entre els 20 i 30 cèntims. Un pagés de la Pobla de Massaluca, Joan Domènech, considera que estos preus són “la ruïna del pagés, i ja ens estem quedant sense gent jove, tot és gent gran la que treballa l’agricultura i s’hauria de fer alguna cosa, d’ajudar-nos en lo que sigue”.

Domènech remarca que no es refereix a rebre subvencions, sinó a què el preu sigue adequat per poder mantenir les explotacions agrícoles, tasques que requereixen maquinària cara per treballar els arbres. “Paguen el fruit barat, comprem a euros i ens paguen a cèntims i no podem arribar a tot, pel que necessitaríem que ens augmentessen una mica més el preu” explica el pagés terraltí.

A més, part de la problemàtica del preu es dona a què s’importa oli a un preu molt inferior, amb el que no es pot competir. A part, es tracta d’un producte que no s’etiqueta adequadament. “Vas als supermercats a comprar oli i no saps si és d’Espanya o d’un altre país” manifesta Domènech, al que afegeix que “la garantia és la DO. Si hi ha DO, sigue Terra Alta o d’on sigue, ja te diu d’on prové, però hi ha molt oli que no està apuntat (…) és molt lamentable perquè aquí Espanya fem bastant quantitat d’oli i jo crec que, si consumíssim tot l’oli, no hi hauria prou per abastir Espanya”. Així, irònicament, els productors han d’exportar els seus olis per culpa de la importació.

Terra Alta, única Denominació d’Origen Protegida d’oli de la varietat empeltre

La DOP Oli Terra Alta és l’única denominació que té la varietat empeltre. El president del consell regulador explica que “antigament, quan es collia en una època més avançada, era un oli més pla, un oli dolç, però ara que l’estem collint a finals d’octubre i principis de novembre, dona unes virtuts brutals perquè la diferència, dona un oli excepcional al qual els consumidors que l’estan provant cada dia el reconeixen més”.

Precisament, des del consell regulador reclamen el consum d’oli de proximitat. “Que els nostres consumidors consumeixen oli verge extra perquè és una fruita natural que dona un oli excepcional i en el moment que estan comprant aquella ampolla d’oli DOP Terra Alta ajuden el sector pagés a tindre continuïtat perquè puguem fer la nostra faena al dia a dia” exposa Colat.

👤 Redactor a ebredigital.cat, L’Ebre Notícies (l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre) i Al Dia Terres de l’Ebre des de Ràdio Joventut.
⛓ Em pots seguir a Instagram, Twitter, Facebook i Linkedin com a @MontecinoValls.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.