La Federació de l’Ebre d’ERC ha commemorat aquest dijous el 80è aniversari de l’assassinat del president Lluis Companys, dipositant ofrenes florals al davant de les plaques d’homenatge i record als alcaldes republicans afusellats pel franquisme, Josep Rodríguez, de Tortosa, i Vicent Soro, de Gandesa.

Josep Rodríguez, nét de l’alcalde tortosí i president de la sectorial de memòria de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, ha reivindicat a tots els ebrencs represaliats i assassinats pel franquisme i ha reclamat a l’Estat espanyol la reparació de totes les víctimes del franquisme i la nul·litat dels consells sumaríssims.

Rodríquez que ha demanat “tancar ferides” i “la necessitat de veritat, justícia i reparació”, ha finalitzat la seva intervenció afirmant que “la retirada del monument feixista de Tortosa és el millor homenatge que es pot fer als represaliats del franquisme”.

La regidora i presidenta de la secció local d’Esquerra a Tortosa, Maria Jesús Viña, ha lloat la trajectòria políticosocial de Lluís Companys al qui ha definit com “un símbol, un personatge de referència que va lluitar sempre pels valors republicans d’igualtat, fraternitat i llibertat”. A la vegada ha denunciat que “el seu crim encara resta impune. França i Alemanya van demanar perdó, però Espanya encara no”.

Viña ha afegit que els represaliats no han tingut la restitució i el reconeixement que es mereixen per part del règim espanyol. “D’aquí que demanem justícia i reparació, perquè és un deure polític i legal de tot estat democràtic”, ha afegit.

Xavier Faura, regidor de Tortosa i president del Consell Comarcal del Baix Ebre, ha recordat que el govern municipal de JxCaT i PSC disposa, des de dimarts passat, de l’informe de la CHE pel qual poden descatalogar el monument franquista com a bé patrimonial, però encara no s’ha convocat cap ple per a fer-ho. “La convocatòria del ple extraordinari per a l’aprovació de la descatalogació del monument, lluny del que puguin dir algunes informacions confuses amb ànim d’intoxicar, és imprescindible, perquè és la manera que ens podem blindar davant dels atacs que per via administrativa puguin fer aquells que intentin suspendre l’execució de la retirada”, ha dit.

“Ni la senyora Roigé ni el senyor Roig han fet absolutament res per facilitar la retirada del monument, i el que haurien de fer és convocar de manera immediata el ple extraordinari per procedir a la seva descatalogació facilitant així la tasca del Departament de Justícia i deixant de tapar, d’una vegada, les vergonyes del govern del PSOE”, ha afirmat.

A Gandesa, acompanyats pel nét de Vicent Soro, alcalde republicà del municipi afusellat pel franquisme, els representants d’Esquerra Republicana de la comarca han fet l’ofrena floral al costat del monòlit on se’l recorda.

Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, ha homenatjat “les persones que van ser represaliades i assassinades pel franquisme, per haver defensat els valors republicans d’igualtat, justícia i llibertat”. Sanromà també ha volgut tenir unes paraules de record “pels presos polítics, els exiliats i tots aquells que segueixen patint la repressió de l’Estat espanyol”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.