Tècnics del Departament d’Agricultura i experts en lluita contra el caragol poma del delta de l’Ebre, entre els quals tècnics de l’ADV de l’arròs, representants de sindicats, distribuïdors i representants de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, s’han reunit a Amposta amb l’objectiu de buscar aquells aspectes de millora de l’efectivitat en la lluita contra aquesta plaga i consensuar metodologies que ajudin el sector a dissenyar tractaments més eficaços.

Una de les conclusions més destacades exposades a la reunió és el fet de realitzar l’aplicació de saponina tan bon punt s’ha acabat de segar, durant la tardor, i aprofitant al màxim les altes temperatures. En aquest moment, el caragol és encara molt actiu i no està tancat, amb la qual cosa l’efectivitat és molt alta. Quan, en canvi, s’opta per realitzar els tractaments a la primavera, com que el caragol ve de l’hivern, molts encara estan tancats i enterrats quan s’aplica la saponina, i per tant el tractament no resulta tan efectiu. Això suposa que no es controla tota la població  i, moltes vegades, amb altes càrregues densitats de caragol, fins i tot cal fer un segon tractament.

Aquest aspecte i d’altres, com la metodologia d’aplicació del producte amb poca difusió, la necessitat d’assegurar que la parcel·la estigui completament coberta d’aigua, etc., queden reflectits en un full informatiu de recomanacions que queda a disposició de tot el sector. Es recomana el seguiment d’aquestes pautes de bones pràctiques agrícoles per arribar a assolir els nivells d’efectivitat més elevats d’entre el 90-100% i evitar aplicacions deficients, en què nomes s’assoleix el 60-70% i que posen en risc la collita.

D’altra banda, el Departament d’Agricultura informa que aquest any, donat que l’hivern ha estat molt plujós i la sembra es va retardar, hi ha hagut una major afectació per caragol poma que en anys passats, cosa que ha obligat a haver de repetir tractaments en alguns camps, o fer-ne en parcel·les on, a priori, no caldria. En aquest sentit, i per compensar aquesta major despesa, l’ajut a la compra de saponines ha passat del 33% al 50%, i s’ha augmentat en un 55% la partida pressupostària per assegurar que arriba a tots els agricultors que ho sol·licitin.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.