Davant el malestar d’agricultors, i també algunes empreses, pel retard que segueixen patint les autoritzacions de registres de nous productes fitosanitaris, el senador Miquel Aubà ha registrat 17 preguntes per escrit dirigides al govern espanyol per conèixer quina és la situació actual.

El senador republicà ha recordat que ‘l’Estat espanyol és un dels estats europeus on més temps es triga per registrar un nou producte fitosanitari, i això fa que s’abusi d’algunes vies temporals en l’autorització excepcional d’ús de productes per un temps limitat”.

Aubà ha advertit que “cal agilitzar el tràmit de registre si volem ajudar a la nostra pagesia i fer una agricultura més competitiva respecte d’altres competidors europeus, que poden disposar de nous productes i més moderns, abans que nosaltres”.

En aquest sentit ha posat com a exemple “les dificultats dels citricultors del País Valencià per poder lluitar contra la plaga del cotonet de Sudàfrica” després que el Ministeri d’Agricultura permetés l’eliminació dels insecticides que eren eficaços, i no demanar-ne a la Unió Europea la seva pròrroga , com sí que va fer Itàlia. “Això ha comportat que aquí costi molt trobar productes eficaços per combatre el “cotonet”, també pels obstacles en altres països tenen al seu abast productes per fer-hi front”, ha explicat Aubà.

El senador republicà, en les preguntes registrades, s’interessa, entre altres aspectes, pels expedients de renovació, retirada i modificació de productes fitosanitaris; les sol·licituds d’autorització d’ampliació d’usos menors i la fórmula del comerç paral·lel que permet fer servir productes autoritzats en altres països.

Aubà ja va portar a la Cambra Alta l’any 2016 la problemàtica del retard en l’autorització dels registres de productes fitosanitaris però va topar amb l’oposició del PP.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.