L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig (ERC), ha proposat al delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès (JxCAT) un debat televisiu cara a cara sobre la gestió feta pel departament de Presidència de la Generalitat en relació a la convocatòria d’ajuts pels aiguats de 2018, que va finalitzar el passat 21 de juny.

Roig respon així al comunicat que dijous va fer públic la Delegació del Govern per explicar que a la reunió d’alcaldes afectats del 18 de juny (tres dies abans de la finalització del termini de sol·licituds de subvencions pels aiguats de l’octubre de 2018) “en cap moment, els ajuntaments van demanar més accions per part del Govern”.

L’alcalde d’Alcanar, present a la reunió, ha desmentit aquestes afirmacions. “En aquesta reunió no hi era el subdelegat del govern Espanyol i sorprenentment només es va convidar tres dels 40 municipis ebrencs afectats” i ha recordat que l’Ajuntament d’Alcanar, “una vegada més”, va tornar a demanar a la Generalitat “que torne enrere i que rectifique la convocatòria”.

Segons Roig, els tècnics de l’administració catalana van reconèixer errors en la gestió de les subvencions feta per part de la Generalitat, “ja que no s’havia tingut en compte la realitat del territori a l’hora de redactar les bases”. “També van posar sobre la taula la possibilitat de no gestionar subvencions d’aquestes característiques en futures ocasions”, ha explicat.

Pel que fa al requeriment tècnic que l’Ajuntament encara no ha rebut, l’alcalde d’Alcanar ha denunciat “un ús partidista de les institucions” i ha lamenta haver conegut “les intencions de la Generalitat pels mitjans de comunicació”. També es mostra sobtat pel fet que el comunicat “només parle del requeriment a Alcanar sense incloure els d’altres municipis”.

En aquest sentit, Roig ha recordat que ja va denunciar fa uns dies que Presidència demanava un informe modificat amb menys incidències, per tant, amb ajuts inferiors als estipulats des d’un principi pel govern espanyol. L’alcalde canareu ja havia assegurat que en cap cas modificarien l’informe realitzat pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament d’Alcanar i que entregarien el que va validar el govern espanyol amb un import de més de 4.282.926,44 euros.

L’Ajuntament està preparant una cronologia dels fets, que farà pública en breu, amb la intenció de posar de manifest que Alcanar ha demanat “en reiterades ocasions” que “no es redacten les bases d’esquena al territori” i instar a la Generalitat a respectar l’import acordat entre el consistori canareu i el subdelegat del govern espanyol a finals de 2019.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.