Els alcaldes de Roquetes, Alcanar i Horta de Sant Joan, tots tres d’ERC, han demanat una reunió urgent amb el subdelegat del govern espanyol a tarragona, Joan Sabaté, i amb el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, per reclamar les subvencions concedides pels danys dels aiguats d’octubre de 2018. Tot i haver transcorregut més d’un any i mig, els 27 municipis de les Terres de l’Ebre afectats per aquells aiguats no han rebut ni un euro.

“Volem una reunió cara a cara amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona i el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, i que ens expliquin per què tenint els recursos transferits, el Departament de Presidència estableix unes bases gairebé impossibles de complir que no permetran portar a terme les obres de reconstrucció amb uns diners ja consignats; i que el mateix subdelegat del govern espanyol, ens va anunciar amb una telefonada personal a cada alcalde”, ha indicat l’alcalde de Roquetes, Paco Gas.

El Consell de Ministres, del 2 de novembre de 2018, va declarar la demarcació de Tarragona zona afectada greument per una emergència de protecció civil arran de les pluges torrencials i desbordaments de barrancs dels dies 18, 19, 20 i 21 d’octubre d’aquell any. Per fer front a la reparació d’infraestructures, serveis o equipaments, l’Estat va transferir a finals de l’any passat al Departament de Presidència de la Generalitat 6,9 milions d’euros, corresponents a la valoració dels danys ocasionats pels aiguats.

La sorpresa dels alcaldes afectats va arribar a principis d’any quan la Generalitat va comunicar-los que els imports dels ajuts anunciats per l’Administració espanyola no eren correctes i que s’haurien de revisar.

A principis de març el departament de Presidència va obrir la convocatòria per concedir les subvencions però els terminis establerts a les bases reguladores no van agradar els alcaldes per considerar-los “inassumibles”, segons ha indicat l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, el municipi més afectat amb danys valorat en 8 milions d’euros. “No tenim ni la capacitat tècnica, ni econòmica, ni financera per a poder fer front a les condicions fixades. Així Alcanar hauríem de licitar, executar i justificar obres per valor de 8 milions d’euros en divuit mesos, i això és inassumible”, ha remarcat Roig.

L’alcalde canareu ha lamentat que el Departament de Presidència “no hagi entès la diversitat del nostre territori, i no hagi tingut ni l’actitud, ni l’aptitud correcta a l’hora de gestionar aquestes subvencions”. Així ha recordat que el passat 3 de novembre, abans de la redacció de les bases per acollir-se a les ajudes, ell ja va sol·licitar al Departament de Presidència la celebració d’una reunió entre els tècnics del Departament i els dels ajuntaments afectats per parlar sobre els criteris per acollir-se, però no va rebre resposta.

Els tres alcaldes d’ERC consideren que si es perden aquests ajuts, serà un greuge econòmic important per al territori perquè no es podrà realitzar l’obra pública prevista que comportaria molts llocs de treball.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.