El Departament d’Agricultura ha convocat una nova línia d’ajuts per als agricultors arrossaires destinada a subvencionar les saponines, el mètode “més efectiu” per al control del caragol maçana. La comissió tècnica es va reunir el 30 d’abril i va acordar les actuacions per aquest 2020 dins del programa de desenvolupament rural que acaba enguany i que ha tingut un pressupost de 5 milions d’euros. La línia d’ajuts subvencionarà el 33% dels costos derivats de la compra de saponines que s’efectuïn en el període entre el 17 d’abril i el 13 de novembre. L’import de la partida és de 120.000 euros.

L’objectiu actualment és controlar la plaga a l’hemidelta esquerre de l’Ebre i rebaixar la densitat de les poblacions de cargol poma, evitar la invasió de noves parcel·les de cultiu i actuar sobre els arrossars ja envaïts per impedir que siguin la font d’una nova invasió cap a altres camps o cap als sistemes de reg i drenatge. També és prioritari evitar la seva propagació a l’hemidelta dret, on n’han aparegut focus puntuals aquests darrers anys. L’objectiu a l’hemidelta dret és erradicar-lo i es fan tractaments físics o tractaments intensius en les parcel·les afectades, i als canals de desguàs i també actuacions preventives per evitar que les màquines agrícoles i els planters siguin fonts d’introducció del cargol cap a aquest hemidelta.

La gestió i el maneig en la xarxa de regs i desguassos, els tractaments amb aigua de mar i el control del cargol en el riu Ebre i la seva llera formen part també de les actuacions desenvolupades per contenir la plaga.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.