La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) reclama que es prioritzi el Pla de Competitivitat del sector “per garantir la continuïtat de l’economia productiva, que ha seguit funcionant durant l’estat d’alarma per la covid-19“. Donada la rellevància d’aquesta eina, la FCAC demana que la dotació pressupostària que s’ha estat treballant amb el Departament d’Agricultura es concreti per part del Govern amb l’objectiu de “poder atendre els projectes presentats per les cooperatives agràries“. Les cooperatives agràries fan aquesta petició davant la celebració del Ple del Parlament en què es portaran a votació els pressupostos de la Generalitat per al 2020 previst per aquest divendres.
El president de la FCAC, Ramon Sarroca, sosté que, “malgrat les dificultats, les cooperatives agràries s’han adaptat i continuen treballant per garantir el subministrament d’aliments a la població durant la crisi sanitària“. Però, a més, “s’estan implicant a nivell social en múltiples activitats solidàries amb l’entorn“, des de proporcionar equips de protecció individual a centres sanitaris a col·laborar en la desinfecció de carrers o repartir sucs de fruita als sanitaris, assenyala Sarroca. En aquest sentit, defensa que la tasca de les cooperatives agràries com a servei essencial “ha de ser reconeguda, donant suport a la continuïtat del sector mitjançant una dotació pressupostària adequada a les necessitats del Pla de Competitivitat“.
La FCAC considera “imprescindible” que la convocatòria 2020 del Pla de Competitivitat de les cooperatives agràries “compti amb recursos suficients per enfortir les estratègies empresarials, fomentar la cooperació i incentivar el creixement, al temps que es potencia la sostenibilitat ambiental, econòmica i social del sector“. “Aquestes necessitats es concretarien en una dotació pressupostària de 2,75 milions d’euros addicionals al milió d’euros previst, amb l’objectiu de poder fer front a tots els processos de col·laboració empresarial i d’inversió“, afirma Sarroca.
La FCAC també ha començat a treballar amb el Departament d’Agricultura perquè es defineixin criteris, terminis i pressupost per a la convocatòria del 2021, “a fi d’auxiliar els projectes durant les anualitats 2021-2023.
A Catalunya hi ha 194 cooperatives agràries distribuïdes arreu del territori i aglutinen més de 30.000 socis, que són agricultors i ramaders, i generen uns 4.700 llocs de treball.