La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Ràpita ha preparat un seguit d’actes perquè aquesta diada de Sant Jordi s’adapti a les circumstàncies que imposa el confinament i es pugui celebrar des de casa. Malgrat que s’hagi decidit ajornar la festivitat del llibre i la rosa del 23 d’abril al 23 de juliol, a la Ràpita es vol mantenir aquesta tradició també en les seves dates originals amb un conjunt d’activitats que facin participar la ciutadania des de les seves llars.

“Tot i que tindrem un Sant Jordi atípic, no per això el deixarem de celebrar. Són propostes perquè tothom hi pugui col·laborar des de casa però també mantenim altres actes que ja es feien els anys anteriors”, ha explicat la regidora de Cultura, Èrika Ferraté.
La principal novetat d’aquest “Sant Jordi a Casa Teua” (com s’ha batejat la campanya) consistirà en el guarniment dels balcons amb motius de la llegenda de Sant Jordi: el cavaller, el drac, la princesa, la rosa i el llibre. Així, es convida a les famílies a aprofitar tot aquell material que tinguin per casa i a confeccionar ornaments que puguin penjar dels seus balcons, finestres o terrats. Les creacions es podran compartir a la xarxa a través de l’etiqueta #SantJordiACasaTeua.
També es convoquen dos concursos oberts a totes les franges d’edat: el primer és el concurs de punts de llibres que ja va per la seva sisena edició i que consisteix a confeccionar un punt de llibre seguint les tècniques de dibuix o pintura que es vulguin; i el segon, és un concurs de relats sobre la Diada de Sant Jordi on l’argument proposat suposi un gir en la història tal com la coneixem o s’incorporin nous elements. D’aquesta forma, es vol fomentar la creativitat i la imaginació aprofitant les hores que aquests dies passem a casa.

Els dies prèvis a la Diada, també es proposaran activitats i tallers pels més menuts des de les xarxes socials de la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó.

Durant la Diada de Sant Jordi, el dijous 23, es mantindrà la programació especial que Ràdio Ràpita acostuma a fer durant la festivitat. Al llarg del dia s’emetran entrevistes, contes, música i els programes Culturàpita, Quatre Barres i Rosa i llibres. A les 19 hores serà el moment de tornar a sortir als balcons i gaudir de les peces que interpretaran els músics de l’Agrupació Musical Rapitenca des de les seves pròpies llars.
I com en altres anys, els autors i autores de la Ràpita estaran molt presents. Si bé enguany no podran signar llibres, sí que podran fer les seves recomanacions a través de les xarxes socials i les ones de Ràdio Ràpita.
La regidora de Cultura, Èrika Ferraté, ha subratllat la necessitat de donar tot el suport possible al sector dels llibreters i al de la cultura en general en aquests moments: “És importantíssim que quan sortim d’aquesta crisi tinguem en compte la cultura. Però també aquest 23 d’abril, per això penseu en els vostres llibreters i encomaneu els vostres llibres per poder-los recollir un cop puguem sortir de casa”.
En paral·lel, la regidoria de Cultura està treballant per tal de trobar noves dates per tots els actes i esdeveniments previstos aquesta primavera. Fins ara, es confirma l’ajornament de l’exposició “Mora-Salvat” i “33 Sant Jordis” que acollia el Museu de la Mar de l’Ebre, dels festivals Ràpita Poètica i Selectes, la programació de monòlegs de l’Auditori Sixto Mir, el concert de ‘In Vivio’, la projecció del documental ‘El Periple’ o l’espectacle del Ballet de Moscou programada pel 24 de maig.
ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.