Tot i els avisos, els estrictes controls i les crides dels municipis, als pobles de la costa ebrenca encara s’han enxampat ciutadans que intentaven accedir a les segones residències que hi tenen. No obstant això, suposen menys d’una quarta part de les gairebé 200 sancions que s’han obert, des de dijous fins dilluns, a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita (al Montsià) i sobretot a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) -unes 130 aproximadament-. Els controls policials a les carreteres principals s’han complementat amb inspeccions a les portes de botigues d’alimentació, amb drons sobre els espais de les urbanitzacions i amb informació que ha fet arribar la ciutadania als cossos de seguretat.

El municipi on s’han obert més actes per infracció del confinament durant la Setmana Santa ha estat l’Ametlla de Mar, amb unes 130 denúncies aproximadament, des de dijous passat fins a aquest dilluns. Els controls, coordinats pels diversos cossos policials, es van concentrar sobretot als accessos nord del municipi del Baix Ebre. Els nuclis de població estan dispersos i algunes urbanitzacions multipliquen la superfície del nucli urbà, com les Tres Cales.

L’estratègia de l’operatiu era forçar a qualsevol vehicle a passar per un control policial per accedir a la població i tancar els camins i accessos secundaris. També s’han identificat persones als entorns d’establiments i botigues d’alimentació o s’han utilitzat els drons per detectar comportaments que incompleixen els requeriments del confinament. També s’ha reforçat la feina de la policia local amb les brigades municipals.

A diferència d’altres municipis, la xifra de denúncies suposa un repunt amb relació a anteriors caps de setmana de confinament. L’Ametlla de Mar és el municipi ebrenc més al nord al litoral i una hipòtesi d’aquest augment és l’important filtre que ha suposat als vehicles per arribar a les Terres de l’Ebre. “Era un cap de setmana clau. S’havia de passar i era complex controlar que tothom es comportés i hi hagués les mínimes baixades possibles al territori per anar a segones residències. Hem complert i s’ha fet un bon servei, també amb l’avís”, ha apuntat Jordi Gaseni, alcalde de l’Ametlla de Mar. El batlle considera que advertir dels importants controls policials que es desplegarien aquests dies ha estat dissuasiu i qui no ha posat coneixement o s’ha arriscat “recordarà aquest desplaçament injustificat durant dies perquè la sanció serà important”. “Tots els alcaldes tenim clar que amb la salut no s’hi juga”, ha afegit.

A Alcanar s’han identificat uns 400 vehicles i 350 persones en tot el pont, una xifra similar als que s’identificaven en només dos dies les setmanes anteriors. Aquestes identificacions han suposat 22 sancions, de les quals 6 han estat per voler accedir a segones residències.

Com ha explicat el regidor Jordi Bort, algunes d’aquestes persones sancionades van argumentar als agents que es desplaçaven als seus habitatges d’Alcanar, les Cases o Alcanar Platja per prendre distanciament social de familiars que treballen en la sanitat. En un cas, fins i tot aportaven certificats signats per un facultatiu. L’Ajuntament, després de consultar-ho amb el Departament de Salut, ha obert l’expedient sancionador perquè les directrius estableixen que són els professionals sanitaris qui poden prendre distància social i aïllar-se dels seus familiars, en segones residències o en allotjaments habilitats per aquests casos, però no es permet que siguin les famílies qui adoptin aquestes mesures.

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha recordat que enguany hem viscut “una Setmana Santa i un dia de Pasqua molt diferents. Segurament inoblidables per a la majoria de nosaltres. Per sempre més recordarem el retrat d’un confinament caracteritzat pel silenci i els carrers buits, però també pel compromís i la solidaritat de tot un poble, capaç de fer front al repte més important de la seua història”. Per aquest motiu, l’alcalde ha donat les gràcies a tots els “canareus, canareves, casencs, casenques, veïns i veïnes d’Alcanar-Platja” i recorda que “novament tornarem a xalar junts, de moment ens cal seguir les mesures d’aïllament social i autoprotecció”.

A part dels controls a les carreteres, a Alcanar també s’ha ampliat l’operatiu de patrulles a peu de carrer a diferents punts dels nuclis urbans on s’ha detectat acumulació de persones. Al nucli de les Cases també s’han reforçat i enclavat els elements físics que tallen alguns accessos perquè es va detectar que algú els movia per passar-hi.

A Sant Carles de la Ràpita l’operatiu s’ha tancat aquest dimarts amb 28 denúncies per incompliment de les mesures de confinament decretades per l’estat d’alarma.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.