El grup parlamentari d’ERC registrarà una proposició no de llei al Congrés per demanar l’execució de totes les obres pendents del Pla de Restitució Territorial i que es convoqui la comissió que n’havia de fer seguiment. Els republicans també presentaran mocions als ajuntaments i consells comarcals i han registrat quatre preguntes per escrit al govern espanyol. La diputada Norma Pujol ha denunciat la paralització d’un pla que havia d’estar llest abans de descontaminar el pantà de Flix. Suposava 44 obres per fer captacions d’aigua, nous pous, conduccions i dipòsits, però només se n’han executat 13. Les 31 restants estan pendents d’adjudicació, de licitació o d’execució.

La diputada ebrenca d’ERC al Congrés, Norma Pujol, ha advertit que la paràlisi de les obres del Pla de Restitució Territorial “ha deixat alguns pobles en una situació límit”. Acompanyada per l’alcalde de Móra la Nova i Falset, les alcaldesses de Garcia, Ginestar i Vinebre, i el tinent d’alcalde d’Ascó, Pujol ha denunciat l’incompliment de les actuacions.

Pujol ha explicat que ha parlat, entre passadissos al Congrés i de manera informal, amb la ministra Teresa Ribera “per traslladar-li la urgència i necessitat d’aquestes obres”, ja que afecten l’abastiment d’aigua de les poblacions. Els alcaldes han reconegut que estan “amoïnats” a l’espera d’unes obres que es van prometre l’any 2010 i que podrien “quedar en res” quan acabi la descontaminació de Flix.

A Móra la Nova, per exemple, l’actual dipòsit d’aigua podria col·lapsar i deixar sense aigua potable el municipi. El pou del qual podrien abastir-se ara “està contaminat amb plaguicides” i s’hauria de construir un dipòsit nou i fer noves captacions, com preveia el Pla de Restitució. Per evitar problemes de contaminació de l’aigua potable el consistori ha gastat 100.000 euros en filtres de carbó actiu.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.