El Museu de les Terres de l’Ebre ha finalitzat ja la documentació dels materials arqueològics del jaciment ibèric de Sant Miquel de Vinebre, que ha estat excavat en diferents campanyes al llarg de més de 17 anys. El lliurament de totes estes peces al Museu s’ha realitzat en diferents terminis i el 2019 es van dipositar ja tots els materials. “Ha estat un procés llarg perquè hem estat esperant més de 7 anys perquè entressen tots estos materials i l’any passat els van rebre tots de cop”, explica la conservadora d’arqueologia del Museu, Mari Mar Villalbí. El Museu ha fet una selecció de les peces arqueològiques que tenen un alt valor científic i expositiu amb l’objectiu que pròximament puguen exposar-se al centre d’interpretació de Ca Don Joan de Vinebre. Algunes de les peces han estat ja fins i tot restaurades “en la idea que en un temps breu puguen estar exposades a Vinebre”. La resta de materials quedaran en dipòsit al Museu. “El nombre de material que s’ha dipositat és incalculable, ja que hi ha milers de fragments des de la primera excavació -1981- fins a la darrera -2007-”, insistix Villabí. A banda del material que s’ha documentat, la resta ha estat inventariat i s’ha dipositat al fons del museu per tal que es puga conservar i consultar.
Un jaciment de gran valor arqueològic
La documentació del material procedent de l’establiment de Sant Miquel de Vinebre ha confirmat la importància d’este jaciment, tal com ja s’ha anat explicant al llarg de les campanyes d’excavacions arqueològiques que s’hi han anat realitzant. El jaciment està datat a l’etapa final de l’època ibèrica (últim quart del segle II aC – segona meitat del segle I aC) i entre els materials recollits destaquen restes de ceràmiques, materials bèl·lics de plom i peces de bronze, entre elles un lot de campanetes ibèriques i un simpulum, una mena de cullera que formava part de la vaixella militar per a beure vi, una peça excepcional ja que és un dels pocs exemplars sencers conservats a Catalunya. “És un jaciment molt interessant. Té una bona mostra de ceràmica ibèrica de període tardà, amb moltes tipologies i decoracions i també és molt interessant tot el material bèl·lic en plom que s’hi ha localitzat”, constata Villabí. A més, la conservadora del Museu posa en valor tot el material localitzat al voltant del ritual i la vaixella del vi, sobretot peces de vernís negre. A més, al jaciment també s’hi van localitzar diferents materials fets amb argila, com ara exvots de figures humanes, unes peces que mostren les creences populars de l’època i que també oferixen informació sobre la indumentària i pentinats de l’època i que són difícils de localitzar en contextos arqueològics.
Centre d’interpretació de Ca Don Joan
L’Ajuntament de Vinebre es troba ja en l’última fase de restauració del Palauet de Ca Don Joan on hi ha previst situar un centre d’interpretació del jaciment ibèric de Sant Miquel amb una exposició permanent dels materials localitzats durant les excavacions arqueològiques.
Pel que fa a l’establiment de Sant Miquel, està situat sobre un turó d’uns 100 metres d’altura, en un punt pròxim al riu Ebre. Al jaciment s’han localitzat dos sistemes defensius clarament diferenciats que responen a diverses etapes de planificació constructiva en un lapse de temps molt curt. Des del punt de vista constructiu i funcional correspon a un punt de vigilància que controlava no tan sols el pas de mercaderies a l’Ebre, amunt o avall, sinó també com a punt de destacament de tropes. El lloc amb una capacitat per a 100 persones, disposava d’un edifici de culte religiós i un centre de producció de vi. Pertanyents a la tribu dels ilercavons este era el grup tribal que controlava el tram final del riu Ebre i la seua comunicació amb l’interior peninsular.
El jaciment està totalment adequat per a la visita al públic, amb horari d’obertura així com servei de visites guiades i un calendari d’activitats anuals i forma part de la Ruta dels Ibers del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
/ Redacció N.B.