La tempesta Glòria ha deixat un impacte de 2.628 hectàrees de cultiu d’arròs del delta de l’Ebre afectades per l’entrada d’aigua de mar, així com moltes més d’afectades pels desperfectes causats pels aiguats. Comptant la pèrdua de producció d’enguany en aquestes parcel·les i els costos que comportarà rentar-les i tornar-les a deixar en condicions per ser treballades, el sindicat eleva fins a 1.726.974 euros l’impacte econòmic total del temporal. Per aquest motiu, els pagesos s’han mobilitzat aquesta setmana amb més de 200 tractors per fer una tractorada, convocada per Unió de Pagesos, en defensa del delta de l’Ebre. Vinculen la seva supervivència i de la resta d’agents econòmics a la conservació de la morfologia del Delta com el coneixem actualment i demanen actuacions contundents.

Com va anar la tractorada?

Podem dir que va anar molt bé, però tant de bo l’acte que es va fer dimecres no s’hagués fet mai per un motiu com aquest. Estem acostumats a lluitar per molts de temes: pels preus, seguretat social, gasoil … però mai haguéssim volgut manifestar-nos per aquest motiu

Vostès reclamen a les administracions que apliquin mesures de suport als professionals afectats i una de les primeres demandes passa per recuperar els espais de separació entre les parcel·les de cultiu i la línia de la costa, no?

Així és. Per a natros la primera prioritat és evitar que això ens pugui tornar a passar. Hi ha un camí de guarda de sorra que separa els arrossars de la mar. Ara han desaparegut en molts trams i demanem una reparació urgent d’aquests camins de guarda i a llarg plaç, les obres dures necessàries per tal de protegir-los.

Entre les seves prioritats suposem que hi ha també la recuperació dels camps afectats per l’entrada d’aigua de la mar …

Ja sabem com les gasta l’aigua salada. El 2014 ja vam inundar els arrossars amb aigua salada per combatre el caragol poma. Vam tenir una baixada alarmant de la producció. Molts de pagesos, a hores d’ara, encara ho arrosseguem. Amb aquests precedents aquesta setmana ja s’ha començat a posar aigua dolça als canals. Hem de rentar tots els camps afectats durant un mínim de vint dies amb un gruix important d’aigua dolça per fer baixar les partícules més grosses i després rentar per a que no quedin adherides al terreny. Això tindrà un cost que haurem d’assumir els pagesos.

Insten a les administracions a habilitar ajuts per als afectats, ja sigui en la forma d’ajut directe com en forma de crèdits a interès zero i amb garanties de l’administració.

Hem de tenir en compte que hi ha un impacte econòmic per al sector d’1’7 milions d’euros. Arribar a crèdits amb interès zero ha de ser l’últim. Natros no estem aquí només per a demanar crèdits. Demanem unes inversions que si s’haguessin fet quan tocava ara no parlaríem de res de tot això. Ja n’hi ha prou de tanta inacció per part de les administracions. Diem prou a aquesta inacció.

Pensa que s’ha fet tard?

Clar que hem fet tard! És que fa més de dos dècades que no s’hi fa res! La gent que trepitgem el delta ens preguntem que ha de passar més per tal que es facin les inversions necessàries que necessita aquest espai. Ni tant sols podem dir que s’ha actuat malament, perquè és que no s’ha actuat.

Aquest temporal podem dir que no només ha afectat els arrossars, sinó a altres branques del sector primari com la pesca o l’aqüicultura.

Així és. La platja de la Marquesa podem dir que ha estat la zona 0 que el llevant ha agafat de ple. Però això no va d’on ha hagut més o menys afectacions. Ens afecta a tots. Al delta convivim 60.000 persones, hi ha diferents sectors econòmics. Estem convivint pagesos, pescadors, musclaires, turisme rural, restauració, comerços i un seguit d’activitats. I això només podrà continuar sent així mentre no perguem més territori. Feia molts d’anys que avisàvem que passaria lo que ha passat i ara hem de centrar tots els esforços en arreglar aquest descosit.

Parlàvem abans de les administracions superiors, però des d’Unió de Pagesos creuen que altres administracions més properes també poden fer alguna cosa, no?

És una altra de les coses que hem demanat: que s’impliquen totes les administracions: ajuntaments, consells comarcals, Diputació, Generalitat i Estat. Així, per exemple, els ajuntaments dels municipis afectats podrien fer una exempció del pagament de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI) o a l’Estat l’adequació dels mòduls de l’IRPF o la moratòria de les quotes de la Seguretat Social.

Autor:

Historiador i novel·lista