El ple de l’Ajuntament de Deltebre ha acordat aquest dimecres a la nit demanar al govern espanyol la declaració de zona catastròfica. El consistori estima que els costos econòmics per recuperar la situació i també tenint en compte les pèrdues previstes dels sectors productius estan al voltant dels 9,5 milions d’euros de moment. L’alcalde Lluís Soler ha parlat d’emergència total, i ha remarcat que caldrà fer una valoració definitiva quan desaparegui el temporal i els ecosistemes tornin a la normalitat. A hores d’ara, el temporal ha fet desaparèixer 25 metres de la línia de costa i ha afectat 3.000 hectàrees de cultiu d’arròs. També ha desdibuixat 6.500 metres de les platges, entre altres afectacions als camins rurals i desaigües.

A més, hi ha dues famílies desallotjades, més de 40 carrers inundats, una quarantena d’arbres tombats, 30 pals d’enllumenat públic caiguts, talls de subministrament elèctric de més de 6 hores a un 85% dels veïns i diferents desperfectes i inundacions a equipaments municipals.

Les activitats econòmiques també s’han vist notablement perjudicades. En el cas de l’aqüicultura, amb plataformes muscleres desaparegudes; de la pesca, amb el moviment d’arenes de la bocana que no permet que els pescadors puguin sortir del port fluvial de Deltebre; o de l’agricultura, amb les inundacions dels camps d’arròs amb aigua salada. El resultat de tot això desembocarà amb pèrdues econòmiques que marcaran un sector fràgil i que també necessita de l’ajuda de les administracions competents. 

L’alcalde Lluís Soler ha detallat que “aquestes afectacions del temporal Glòria accentuen les demandes històriques que s’han realitzat de manera reiterada des del Delta de l’Ebre en relació amb la regressió i que han estat omeses per part de les administracions competents”. Per aquest motiu, l’acord aprovat al plenari demana, a curt termini, l’acció i inversió per l’emergència que suposen els desperfectes de la tempesta, però també una estratègia conjunta i coordinada amb la Taula de Consens pel Delta, a mig i llarg termini, per posar fre als mals endèmics del Delta de l’Ebre i que permeti salvaguardar la línia de costa. Cal recordar que Deltebre, de mitjana, perd cada any 5 metres de línia de costa. 

A banda d’Enlairem Deltebre, el grup del govern municipal, la resta de grups polítics del plenari municipal també han donat suport a la proposta presentada pel govern. En el cas del grup de Més Deltebre, el seu portaveu, Joan Alginet, ha remarcat que “aquest és un plenari de transcendència històrica”. Alginet ha afegit que “aquest temporal ha posat damunt la taula la necessitat imminent d’actuar”. A la vegada, el portaveu ha reclamat que “més enllà del tacticisme i de la lògica política, les administracions competents s’han d’entendre per cercar unes solucions que ja fa massa anys que estem esperant”

Finalment, el portaveu del PSC Deltebre, Aleix Ferré, ha destacat que “la gent del Delta i de Deltebre mereixem una disculpa per part de l’estat espanyol i de la Generalitat de Catalunya per la inacció històrica que sempre ha sofert el nostre municipi”

Soler ha conclòs el plenari donant les gràcies als equips d’emergència municipal conformats per la brigada i la policia local ja que han estat actius durant les últimes 48 hores per intentar vetllar pel benestar dels veïns i veïnes de Deltebre, així com també els equips de Protecció Civil i de la Creu Roja. La resta de grups també s’han sumat a aquesta felicitació. 

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.