L’equip de govern de l’Ajuntament de Móra d’Ebre ha rectificat l’acord d’incrementar els impostos i les taxes municipals un 20% per a l’any 2020. Davant de la protesta d’un segment del veïnat, els increments finalment se veuran atenuats. Els impostos (immobles i vehicles) s’apujaran un 8,5% i les taxes (brossa, clavegueram, aigua), un 14%. Esta proposta, que s’ha d’acabar de ratificar abans d’acabar l’any, queda lluny de les exigències de l’oposició municipal, que reclama un augment zero, però s’ha de reconèixer que el govern s’ha mogut i ha fet una rectificació en tota regla.

La modificació del plantejament inicial de l’equip governamental, passant del 20% al 8,5% d’augment de la pressió fiscal municipal en només una setmana, demostra que hi havia marge per a equilibrar els comptes és a través de la reducció de la despesa i no principalment mitjançant l’augment dels ingressos via impostos. Possiblement, la millor política en estos casos és una combinació entre l’augment moderat dels ingressos via impostos, com ara apujar el rebut cada any d’acord amb l’increment de l’IPC, i l’obligada austeritat que han de practicar els gestors de la cosa pública en temps de crisi.

És evident que pagar no agrada a ningú, però també està clar que els servicis costen diners i que, molt o poc, tot s’apuja. Altres ajuntaments de la comarca i de la província amb problemes econòmics, més prudents i més avisats, han aprovat d’entrada augments en la línia del 8 al 10 per cent de l’IBI sense generar grans protestes entre el veïnat. A Barcelona, per exemple, observem estos dies les martingales i els jocs de mans que fan les administracions per a alçar els preus dels títols del transport públic procurant que la cosa no es noti gaire.

Sigui com sigui, d’esta crisi dels impostos a Móra d’Ebre, em sembla que tothom n’ha tret conclusions. Per una banda el govern, que potser se n’ha adonat que no n’hi ha prou amb tindre majoria absoluta per a tirar endavant qualsevol proposta. I per l’altra l’oposició, que ha pogut comprovar que, tal vegada, en els últims anys ha posat les coses massa planeres, fins al punt que l’equip de govern no va veure gaire perill a l’hora d’aprovar un augment d’impostos com l’esmentat anteriorment.

Afortunadament per als contribuents, l’Ajuntament ha rectificat ràpidament. I rectificar, diuen, és de savis.

Periodista.