Tortosa, l’Ampolla i Sant Jaume d’Enveja són els municipis de les Terres de l’Ebre amb més incidència de casos de càncer, segons un estudi realitzat per la Fundació per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), amb dades compreses entre els anys 1980 i 2009.

Les dades d’incidència de càncer a les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona es van començar a prendre l’any 1980 i ara s’han analitzant per municipis mitjançant mètodes estadístics. Els resultats s’han publicat en la monografia ‘L’evolució del mapa del càncer a Tarragona, 1980-2009‘. Segons aquest estudi, que ha presentat aquest divendres a Tortosa el director de la FUNCA, Jaume Galceran, els habitants de les zones urbanes tenen més probabilitats de patir càncer que els de les àrees rurals.

L’estudi apunta que a principis dels anys 90 es van començar a observar incidències més elevades al Camp de Tarragona que no pas a les Terres de l’Ebre. A la dècada dels 2000 les diferències es van mantenir. Les taxes més altes de persones amb càncer es van registrar al Baix Camp, Tarragonès i Alt Camp, mentre que la més baixa va ser a la Terra Alta. Tot i això, en aquest període “s’aprecia un patró rural-urbà amb incidències més elevades a les capitals de les comarques del Tarragonès, Baix Camp i Alt Camp”, ha exposat el director de la FUNCA.

A les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona la taxa d’incidència de càncer ha crescut de 182,8 nous casos anuals per 100.000 habitants en el quinquenni 1980-1984, a 273 el quinquenni 2005-2009. L’estudi identifica amb mapes les possibilitats de patir la malaltia entre els municipis. Així, a les Terres de l’Ebre i al Priorat, en termes generals, les probabilitats són inferiors que als municipis del Camp de Tarragona. Tot i això, entre el 2000 i el 2009 els municipis ebrencs amb valors més elevats són l’Ampolla, Tortosa i Sant Jaume d’Enveja. A Tarragona, els municipis a priori amb més risc són La Secuita, El Morell, la Pobla de Mafumet, Reus, Vila-seca i Tarragona.

L’estudi apunta que a principis dels anys 90 es van començar a observar incidències més elevades al Camp de Tarragona que no pas a les Terres de l’Ebre. A la dècada dels 2000 les diferències es van mantenir. Les taxes més altes de persones amb càncer es van registrar al Baix Camp, Tarragonès i Alt Camp, mentre que la més baixa va ser a la Terra Alta. Tot i això, en aquest període “s’aprecia un patró rural-urbà amb incidències més elevades a les capitals de les comarques del Tarragonès, Baix Camp i Alt Camp”, ha exposat el director de la FUNCA.

Galceran ha expressat que en la incidència global del càncer interactuen diversos factors de risc. Principalment el tabaquisme, que pot fer augmentar les possibilitats de patir la malaltia en un 30%, segons ha assenyalat. Però també hi ha aspectes com el consum d’alcohol, la dieta o la contaminació. “La contaminació té un pes, però no sabem quin”, ha concretat Galceran. Tot i això ha comentat que uns estudis elaborats a França i Canadà han indicat que la incidència de la contaminació faria incrementar el risc de contraure càncer entre un 4% i un 6%.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.