Aquest divendres tindrà lloc, a partir de les 19 hores, l’acte de lliurament  del XIX Premi d’Assaig Artur Bladé Desumvila a la cotxera del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. Enguany els organitzadors han decidit suspendre el posterior sopar de gala en protesta per la sentència del Procés.

En aquesta convocatòria s’han presentat un total de sis obres, centrades en la recerca sobre la comarca de la Ribera d’Ebre. Així, aquesta ha esdevingut una de les edicions més concorregudes dels darrers anys, com a resultat en bona part de l’esforç que ha fet el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) per impulsar projectes de recerca. El premi, que és de caràcter biennal, està dotat amb 2.500 euros i inclou la publicació de l’obra guanyadora, que es presentarà ja editada la mateixa nit del lliurament.

El Jurat ha estat format per representants de centres acadèmics i universitaris de prestigi. El Premi porta el nom del president honorari del CERE, l’escriptor de Benissanet Artur Bladé i
Desumvila, un dels màxims exponents de la literatura de la memòria i els dietaris en llengua catalana, sobretot en relació amb l’exili posterior a la guerra civil. Artur Bladé va jugar un
paper clau en la fundació del centre d’estudis de la seva comarca i per aquest motiu l’entitat el reconeix com el seu president honorari i li dedica el guardó més important que atorga.
L’acte estarà presidit per la directora de l’Institut Ramon Muntaner, M. Carme Jiménez i comptarà amb Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, com conferenciant d’honor. A més, intervindran l’alcalde de Móra la Nova, el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, el president del CERE, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El CERE ha decidit, d’acord amb la resta d’organitzadors i col·laboradors, suspendre el sopar tradicional que sol acompanyar la cerimònia de lliurament com a mostra de disconformitat
amb la sentència que ha condemnat els membres del govern de la Generalitat, la presidenta del Parlament i dos líders socials, així com en solidaritat amb els exiliats polítics i totes les persones pendents de judici. Es dóna la circumstància que el 2017 també es va suspendre el sopar, en aquella ocasió com a resultat dels fets posteriors a l’1 d’octubre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.