Les comunitats de regants de l’Esquerra i la Dreta de l’Ebre han declarat la guerra al llapó. Reclamen a les administracions que declaren este macròfit com a plaga i que adopten, conseqüentment, un pla de control urgent.

Segons han argumentat en un comunicat conjunt, la presència de llapó, tant a l’aigua del tram final del riu com recobrint els fonts i parets de les canalitzacions de regadiu, sobretot amb l’arribada de la calor i en el moment àlgid de la collita de l’arròs, s’ha convertit en el principal problema en la gestió del regadiu, dificultant la circulació de l’aigua, obstruint les preses així com les estacions de bombament. En aquest sentit, i davant la prohibició de tractaments amb herbicides, apunten que la quantitat de recursos suplementaris que han de destinar a la seva neteja, en personal i maquinària, són cada cop més elevats i suposen ja la meitat del pressupost de manteniment. Segons les comunitats, tot i que el problema existeix des de fa molt de temps, en els últims anys la situació s’ha agreujat i resulta en aquests moments ja “desbordant”.

Els regants insistixen que el Pla de control que reclamen hauria de comptar amb la “participació i compromís” de totes les administracions implicades en la gestió del riu: des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), amb avingudes controlades d’aigua, i a l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), amb la sega i retirada de macròfits.

Redacció: P.P.