Agents per a la Protecció de la Naturalesa del Govern d’Aragó han localitzat dos petxines mortes de caragol poma (Pomacea sp.) a la zona embassada del riu Matarranya, al terme municipal de Fayó (Saragossa). Es tracta d’una espècie invasora perjudicial per a l’agricultura i el medi ambient. El caragol poma és una espècie herbívora voraç que s’alimenta de plantes i algues aquàtiques, arribant a modificar profundament l’estat i estructura dels ecosistemes aquàtics, així com les seues funcions, afectant altres mol·luscos.

És un caragol aquàtic de gran grandària, 4 a 7,5 cm, inclús 10 cm, amb unions de les espirals de la petxina bastant profundes. La forma més fàcil de detectar-la és localitzant les seues posades de color rosa, que col·loca lleugerament per damunt de l’aigua, en tiges de plantes aquàtiques que emergixen de l’aigua. Es tracta d’una espècie amb una alta taxa de reproducció i amb gran capacitat per a la supervivència, ja que aconseguix subsistir en severes condicions ambientals, com amb contaminació o amb nivells baixos d’oxigen.

Per això, APNs i tècnics estan realitzant prospeccions intensives en les ribes de l’embassament de Riba-roja de Túria, encara que de moment no s’han trobat exemplars vius ni posades. Donat el gran ús de pesca esportiva que té la zona, sembla com a causa més probable que les petxines recollides pogueren haver sigut portades per pescadors provinents del Delta de l’Ebre que usaren l’espècie com a esquer viu.

Com detectar-ho i què fer per a evitar la seua arribada a Aragó

La maquinària agrícola procedent de zones amb presència de l’espècie és la via de dispersió que es considera més probable perquè arribe a Aragó. D’esta forma, la Comunitat Autònoma d’Aragó, mitjançant la Resolució de 23 de setembre de 2013 del Director General d’Alimentació i Foment Agroalimentari (BOA núm.202), va establir un protocol d’actuació amb una sèrie de mesures com la neteja exhaustiva de la maquinària agrícola que ve de les zones arrosseres contaminades del Delta de l’Ebre.

No obstant això, es coneixen diversos casos a Catalunya de noves aparicions a causa de la utilització d’este caragol com a esquer per a la pesca esportiva. També cap que siga transportat per desconeixement degut a la seua forma exòtica i grans dimensions. Una altra possible via és el seu abandó després d’haver sigut utilitzat per a l’acuarofilia, ja que s’utilitzen per a netejar els aquaris de restes vegetals.

Redacció: P.P.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.