Pacte sobiranista a Santa Bàrbara, entre Junts per Catalunya (JxSB) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Aquesta és l’opció que, una setmana abans de constituir-se els ajuntaments i elegir els alcaldes, té més força de materialitzar-se la setmana vinent a l’ajuntament de Santa Bàrbra, l’únic del cap de llista de JxSB, i Manel Crespo, cap de llista d’ERC, han reconegut que va setmanes que es produeixen reunions per formar govern, i han coincidit en apuntar que pactar amb els partits que van aplicar l’article 155 per intervenir Catalunya, en clara referència al PP i al PSC, no entra dins de les seues preferències.

Cal recordar que JxSB va obtindre 4 regidors, i ERC, com segona força, 2 regidors, amb la qual cosa sumarien majoria, si bé encara no es sap com es repartirien les regidories. Un tema que es pot conèixer la setmana vinent, per constituir el nou govern el dissabte 15 de juny. Pel que fa a d’altres opcions, Alfred Blanch ha reconegut que a l’haver perdut la majoria absoluta s’han vist obligats a parlar amb tothom, i va ser en aquest marc on també es va posar sobra la taula l’opció d’un pacte de tots els partits, com proposava el portaveu del PP fa uns dies.

Les declaracions d’Alfred Blanch, en la línia d’aplanar el camí per assolir un pacte sobiranista amb ERC, probablement no han anat més enllà encara perquè probablement li cal encara a l’acord, l’autorització definitiva de la direcció regional o nacional dels republicans, pendents del que passi a d’altres escenaris, com l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona o fins i tot el Consell Comarcal del Montsià.

Pel que fa al pacte avortat en el que havien d’intervenir tots els partits, en contra de JXSB, per evitar que Alfred Blanch continués d’alcalde, tal i com va informar ebredigital.cat la primera setmana post-electoral, cal dir que està ja totalment descartat. Va ser una opció real que va intentar explorar la tercera força del consistori, Moviment Alternatiu Planer (MAP), vinculat a Movem, mb 2 regidors, qual va provocar reaccions de malestar, especialment a les files d’ERC i PP, en fer-se pública.
A la vegada aquesta opció també va posar en alerta les direccions dels partits, les quals han seguit des de llavors, més de prop, l’evolució de les negociacions, que finalment semblen decantar-se cap al pacte sobiranista. Sempre i quant la divisió a nivell nacional entre Junts per Catalunya i ERC no s’eixample més del que ja hi està en aquests moments, tot i que en el cas de Santa Bàrbara semblaö fins i tot en el pitjor dels supòsits s’aplicaria el principi de la sobirania municipal, i serien els grups locals els que acabarien prenent la decisió definitiva.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.