L’Onada Serveis; amb l’objectiu de garantir la millor qualitat de vida possible a les persones usuàries dels seus centres, ha introduït la tècnica del texturitzat en la preparació dels àpats que se serveixen a les seves residències i centres de dia. L’objectiu, destaca Núria Roselló, directora de la Zona Nord de L’Onada Serveis, és convidar les persones usuàries amb problemes de disfàgia a recuperar el interès pel menjar: “pel moment, als nostres centres de dia i residències de les Terres de l’Ebre i, també a d’altres de l’àrea de Barcelona com el de la Sagrera o als ubicats a la comarca del Bages oferim un mínim de dos àpats complerts a la setmana preparats amb la tècnica del texturitzat. A d’altres centres que s’han incorporat a la nostra organització recentment ho estem introduint. Tot depèn dels recursos dels quals disposen a cada residència”, explica.

La tècnica del texturitzat no fa necessari emprar aliments en quantitats o amb característiques diferents dels que s’emprarien a una dieta convencional, però sí que implica un tractament diferent d’aquests. Verdures, sopes, pastes, carns, arrossos, peix, truites o, fins i tot, postres o cremes continuen sent la base dels menús, però presentats d’altra manera.

Mitjançant el texturitzador (Blixer) es trituren sòlids o els líquids s’espesseixen fins fer-los adquirir consistència suficient com per preparar els aliments fins que presentin un aspecte homogeni i melós i resultin fàcils de masticar. “A més, enguany hem introduït una altra novetat, que consisteix en eliminar per sempre més el triturat convencional dels nostres menús reemplaçant-lo per pretexturitzats, un sistema on cada plat arriba al comensal triturat per separat i presentat, sempre, de manera atractiva. Ara, els aliments es presenten de forma convencional, en texturitzat o en pretexturitzat, que és un pas que ens ha de portar fins on volem arribar, que és a servir texturitzats a tots els centres”, assenyala Núria Roselló.

Els menús texturitzats permeten assolir un equilibri entre sabor, presentació i facilitat d’ingesta que resulta, precisament, allò que les persones usuàries dels centres assistencials de L’Onada Serveis necessiten. “El sabor és el mateix i els gramatges que s’empren a l’hora de preparar cada plat és també idèntic al que s’empraria en una preparació convencional. Tractem de fusionar els avantatges assistencials que ofereix la texturització amb els valors gastronòmics per aconseguir que els àpats siguin més apetitosos i les persones usuàries gaudeixin més a taula. Els menús texturitzats no són només una alternativa terapèutica, són també una alternativa culinària”, indica Núria Urquiz, directora de l’Onada Sagrera, a Barcelona.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.