Avui, dia 5 de febrer de 2019, ha tingut lloc al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports de Prat de Comte un taller amb la participació d’una cinquantena d’agents públics i privats, en el qual han pogut analitzar l’impacte socioeconòmic, el diagnòstic i les perspectives de futur de la Via Verda Val de Zafán (Terol-Tarragona). Aquesta acció és una iniciativa de la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols (FEE), entitat que està realitzant, per encàrrec del Ministeri d’Agricultura, Pesca y Alimentació (MAPA), un estudi sobre l’ús i impacte socioeconòmic dels camins i les vies verdes inclosos dins del Programa Nacional de Desenvolupament Rural (PNDR).

El Camí Natural Via Verda Val de Zafán ha estat un dels sis itineraris pilot elegits pel Ministeri i l’equip redactor de l’estudi per a la celebració d’un taller amb entitats publiques i privades. Aquest taller, la tècnica i dinàmica del qual ha estat la d’un grup de discussió amb preguntes obertes, té com a objectiu completar l’estudi en curs que s’està realitzant mitjançant una enquesta i entrevistes als gestors de camins naturals i vies verdes de tot l’Estat. La visió i l’opinió dels empresaris, les entitats publiques i els agents socials de la zona és fonamental per a complir amb els objectius de l’estudi i aproximar-se a un amidament de l’impacte d’aquests itineraris al territori.

En el decurs de la sessió, s’han assenyalat un seguit de mancances que s’haurien de solucionar per a potenciar encara més aquest actiu turístic, com ara l’execució de la totalitat dels trams que conformen la via de Val de Zafán o la creació d’un òrgan de gestió, manteniment i promoció únic amb la implicació del sector públic i privat, amb la dotació de més recursos econòmics per part de les administracions supracomarcals amb la finalitat de contribuir a la despesa global.

La Via Verda ha generat un important impacte social i econòmic al territori, ja que desestacionalitza la demanda, ofereix oportunitats de negocis, fixa la població al territori i ha esdevingut un gran reclam turístic que ha contribuït molt positivament al desenvolupament de les comarques incloses en el seu recorregut.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.