La Granja Ecològica Ous Roig, amb les seves tres naus avícoles de 170 x 14 m cadascuna, és la granja d’ous ecològics més gran de Catalunya, amb capacitat per albergar a 36.000 gallines, sent un exemple clar que en aquest tipus de producció no cal renunciar a la rendibilitat ia l’eficiència, sempre que es treballi amb els elements necessaris.

Es van sospesar els diferents models de naus, però finalment es van decantar per les naus COSMA ja que els va convèncer la senzillesa i el tipus d’estructura de la nau en estar més en línia amb la seva concepció de la producció ecològica.

Cada nau disposa d’una sitja dotat amb una bàscula de pesatge i un magatzem central de 10 m que divideix l’edifici en dues seccions independents de 80 m de longitud. Al seu torn, cada secció té una divisió longitudinal que permet formar dos lots independents de 3.000 gallines, tal com estipula la normativa referent a l’avicultura ecològica de posta. Així, l’explotació està dissenyada per allotjar a 4 lots de 3.000 gallines en cada nau, és a dir, en total 12 lots de gallines ecològiques.

La gran capacitat aïllant de les naus COSMA no passa desapercebuda, i és que la col·locació de les capes de material aïllant “a matajunta” evita la formació dels temuts ponts tèrmics que contribueixen a les pèrdua indesitjades de calor. D’aquesta manera, la nau guanya en eficiència energètica, mantenint-se en el seu interior una temperatura ideal durant tot l’any

La forma de volta de la coberta és un altre element típic de les naus COSMA. Aquest sistema constructiu no ha estat fruit de l’atzar sinó de l’experiència, permetent que la nau resisteixi molt bé de cara al vent i potenciant enormement la ventilació eficient de la nau. Addicionalment, en no tenir la coberta d’un fals sostre, el procediment de neteja i desinfecció de la nau és molt senzill, fent d’aquesta un element indispensable de la bioseguretat de la granja.

La vocació clarament ecològica d’Ous Roig es fa visible en tots els elements de la granja i, en coherència amb el concepte de producció ecològica i sostenibilitat ambiental, la granja compleix amb la normativa relativa a la producció ecològica d’ous.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.