La Fundació Mútua General de Catalunya posa en marxa la VI edició de la campanya ‘1 Origami 1 Euro’ amb el propòsit d’animar a les nenes i nens de Catalunya a desconnectar per un moment del món digital i enviar un desitg de salud i solidaritat dedicant una estona del seu temps a elaborar un origami únic.

Amb aquest projecte la Fundació Mútua General de Catalunya trasllada la tècnica mil·lenària de l’origami a les aules com a símbol de salut, benestar, felicitat i prosperitat, on l’exercici de treballar cada peça de forma individual es converteixi en temps que dediquem als altres.

Aquesta darrera edició del projecte “1 Origami 1 Euro” convida als alumnes a realitzar una família d’origamis tot decorant i pintant una composició de tres peces de diferents mides on escriure el seu desig. Aquest dissenys han estat inspirats en els tradicionals mandales, unes representacions tradicionals de la cultura hindú i budista on els colors obren camins cap a la reflexió sobre el món i sobre un mateix.

Pintar és un fantàstic exercici de relaxació per als més petits i també per a tota la família. Redueix l’estrès, l’ansietat i millora la capacitat de concentració i d’introspecció. En aquests darrers temps, aprendre a desconnectar del món digital és necessari i la senzillesa d’agafar un paper i uns colors ens poden ajudar a tornar a l’entorn terrenal.

Les escoles inscrites tenen fins el proper dia 14 de desembre per realitzar l’entrega dels origamis a la Fundació Mútua General de Catalunya, que transformarà aquests desitjos en un donatiu de fins a 50.000€ per a causes solidàries. Aquest any el donatiu anirà en benefici de La Marató de TV3 dedicada al càncer, la Fundación Elena Barraquer i la Fundació Onada. Tanmateix, les escoles que hi participin podran triar a quina de les tres entitats volen destinar els seus origamis.

Un cop recollits tots els origamis i després de realitzar el donatiu econòmic entre aquestes tres causes, la Fundació Mútua General de Catalunya repartirà conjunts de 1.000 origamis en format “Senbazuru” a hospitals i residències de tota Catalunya, per tal de desitjar salut i benestar a totes aquelles persones que ho necessiten.

BENEFICIS DEL MÓN ORIGAMI

L’origami és un art tradicional del Japó que té com a un dels més nobles atractius la versatilitat per crear i recrear el món tal i com el concep l’ésser humà. Tradicionalment, regalar grues de paper s’associa amb el fet de voler desitjar bons auguris a algú o senzillament oferir un detall especial a algú que t’estimes o que és important per a tu.

A banda de l’element solidari del projecte “1 Origami 1 Euro”, existeix també un element educatiu. La tècnica de l’origami té associades innumerables competències educatives, així com aprendre valors com la paciència, l’atenció, la concentració, la disciplina i la creativitat.

UNA HISTÒRIA MILENARIA

‘1 Origami 1 Euro’ és una idea basada en la història de la Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que va desitjar curar-se de la seva malaltia, produïda per la radiació de la bomba atòmica d’Hiroshima, fent 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no només seria per curar-se, sinó també per a que tothom pogués viure en pau i no hagués més guerres. Sadako no va poder superar la malaltia i no va acabar de fer totes les grues (va haver de parar en la 644), però els seus amics van arribar a fer les 1.000 grues aconseguint un “Senbazuru”. D’aquesta manera els origamis es van convertir en un símbol de pau a tot el món. Recollint l’esperit d’aquesta història, la Fundació Mútua General de Catalunya va decidir canalitzar la iniciativa ‘1 Origami 1 Euro’ amb l’objectiu recaptar fons per a causes solidàries.

“1 Origami 1 Euro” acumula 1 milió d’origamis recollits i 250.000€ de donació al llarg de la seva historia convertint aquest projecte en “el batec de la Mútua”. La Fundació Mútua General de Catalunya ha aconseguit associar-se amb els valors que representen les grues de paper: solidaritat, esforç i dedicació. I el més important, refermar la seva raó de ser: el foment de la salut i la prevenció de la malaltia en benefici de tota la societat.