La Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (ICCAT en anglès) ha donat per acabat el pla de recuperació de la tonyina roja que es va iniciar al 2008.

En la darrera reunió de l’organisme regulador celebrada a Dubrovnik (Croàcia), es va acordar per l’any vinent una pròrrga de l’actual quota de captures, en 32.240 tones, de les quals 5.559 corresponen  a l’Estat espanyol. No es va poder arribar a un acord sobre la quota que regirà el nou pla de gestió, però es preveu elevar-lo a 36.000 tones l’any 2020.

El Grup Balfegó, el grup tonyinaire de l’Ametlla de Mar i principal empresa catalana del sector, ha celebrat el resultat de la 21a reunió extraordinària de l’ICCAT. Segons un comunicat, la fi del pla de recuperació confirma la regeneració de l’espècie i evidencia els nivells de biomasa hisòrics de la mateixa.

Demanen que després de “l’esforç i sacrificis que han suposat els darrers deu anys per les empreses que han contribuit a la recuperació”, ara es repectin les normes d’aquesta nova situació i “s’aposti clarament” per una gestió responsable i sostenible. Balfegó creu que l’experiència ha de servir d’exemple a les pesqueries de túnids més sobreexplotades, com les de la zona de Mèxic.

El grup tonyinaire de l’Ametlla de Mar també ha subratllat que finalment no hagi prosperat la proposta de prohibir l’anomenat ‘carry over‘, pràctica que permet mantenir els peixos dins de les granges d’engreix marines durant més d’un any. Creuen que impedir-la no hauria contribuït a millorar el control sobre l’espècie però hauria perjudicat els operadors legals, atès que hauria restringit la competència, obligant les empreses a vendre el seu producte en un moment determinat i distorsionant a la baixa el seu valor

 

 

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.