La Federació de Productors de Marisc del Delta de l’Ebre (Fepromodel), estima que han perdut entre 400.000 i 500.000 quilos de musclo a causa de les altes temperatures d’aquest estiu. Es tracta, de moment, d’una sisena part de la producció esperada de la campanya, un 3 milions de quilos. Segons el sector, la calor ha afectat sobretot a la cria petita per a la sembra de la campanya del 2019 de la badia dels Alfacs.
Pel que fa la producció del Fangar encara s’està morint. “La pèrdua ha sigut molt gran , la calor ha sigut extrema, són coses del canvi climàtic i, no hi pot fer res”, ha dit resignat Miquel Carles, president de la Fepromodel. Els musclaires calculen, d’entrada, que el sector necessitarà 1,8 milions d’euros per tornar a comprar la cria pel pròxim any. Una xifra que no descarten que s’enfilarà quan es recomptin les pèrdues de cada productor.
La xifra de mortalitat dels musclos encara pot créixer perquè l’extrema calor s’ha allargat tota la setmana. El president de la Fepromodel estima que els productors hauran perdut més de 700.000 euros però ja hi sumen el cost de reposar tota la cria, l’1,8 milions d’euros que els productors necessitaran per replantar les cries que compren a Itàlia a partir del mes d’octubre.

La campanya es dona per acabada amb aquest nou episodi de mortalitat. “Ha estat fatal. És un tema cancerigen perquè fa com a mínim set anys seguits que els musclos es moren”, ha lamentat Carles. Set campanyes de pèrdues seguides i una nova crida per rebre més suport institucional per fer front a aquesta problemàtica que països com França i Itàlia fa anys que han solucionat. “Cada any es perden milions d’euros”, insisteixen els mariscadors ja que la mortalitat del marisc afecta de rebot també als pescadors professionals i esportius i a altres sectors turístics. “No dona massa ganes de navegar per la badia quan estan les cries mortes. És una suma de factors negatius pel turisme”, ha clos Carles.

Taula de Cogestió 

Per primera vegada però, la Generalitat treballa de la mà dels productors i els centres de recerca per intentar trobar pal·liatius i solucions al problema de les altes temperatures de l’aigua a les badies del Delta a l’estiu. Al febrer es va constituir la Taula de Congestió, després de dos anys d’estudis per determinar els primers models matemàtics i tenir dades suficients, sobretot al Fangar, per trobar la manera de millorar la renovació de l’aigua, com l’obertura de més desguassos dels canals de reg. Durant aquest mesos s’ha estudiat quins son més eficients i quin cabal mínim es necessita perquè tingui un efecte positiu en el marisc, i s’han acabat de perfilar els models aprofitant la meteorologia i les dades oceanogràfiques.
ACN – La Ràpita
ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.