ACN || El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu ha aixecat parcialment el secret de sumari de la investigació dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. El magistrat, però, manté secretes les peces de la causa que fan referència a informació relacionada amb entrades i registres, comunicacions telefòniques, protecció de testimonis i comissions rogatòries. Entre la documentació que es fa pública hi ha 21 volums que estan digitalitzats. També hi ha 4 DVD amb imatges dels acusats manipulant explosius i altres que mostren l’atropellament a la Rambla de Barcelona. El jutge permetrà a les parts visualitzar aquests DVD a les parts a la Secretaria de l’Audiència Nacional, amb l’expressa prohibició de poder fer cap còpia per evitar-ne la seva difusió.
Segons ha avançat ‘El Periódico’ en l’edició d’aquest dimecres 1 d’agost, els investigadors han conclòs que l’atropellament mortal de la Rambla perpetrat per la cèl·lula gihadista liderada per l’imam Abdelbaki Es Satty i un grup de joves de Ripoll que van sembrar el terror a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost va ser un pla B, després que l’explosiu que havien estat preparant a un xalet d’Alcanar els explotés de forma accidental. Pel testimoni de l’únic supervivent a l’explosió d’Alcanar es va saber que la Sagrada Família era un dels objectius, com també la Torre Eiffel de Paris. I fa poques setmanes s’ha confirmat el que se sospitava: que volien atemptar al Camp Nou, durant el partit entre Barça i el Betis del 20 d’agost, el primer de la temporada.

El jutge Andreu ha acceptat que els ajuntaments de Barcelona i Cambrils es puguin personar a la causa, però ho ha denegat als de Ripoll. En aquest sentit, l’Ajuntament de Ripoll recorrerà la decisió. L’alcalde, Jordi Munell, defensa que són “part afectada i interessada” i que han de poder personar-se a la causa. També admet que els advocats ja els havien avisat que el jutge podia desestimar la seva petició en una primera instància. “Sabíem que era una possibilitat però presentarem un recurs”, afirma.

La interlocutòria d’aixecament parcial del sumari també cita a declarar dilluns vinent a dos testimonis protegits.
https://www.youtube.com/watch?v=TLFV8H0W_Ak
ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.