En uns terrenys de la partida del Povet de Miravet, ara a punt de ser replantats, fa uns mesos es van exhumar 99 cossos. Eren soldats republicans de la 43a Divisió. Ferits de gravetat de primera línia de front que eren enterrats al costat de l’hospital de campanya que hi havia en aquesta zona. La intervenció ha estat la primera del pla de fosses del govern català a les Terres de l’Ebre. Set mesos després de l’inici de les excavacions els arqueòlegs han donat a conèixer els detalls. “Hem trobat 51 fosses. Creiem que era un hospital de Divisió. Hi feien triatge dels ferits. Els lleus eren evacuats a la rereguarda, però també hi feien intervencions quirúrgiques”, ha relatat Sergi González, el cap de l’excavació de Miravet.

Ara les feines es centren en la identificació dels individus. Serà difícil, perquè no s’ha trobat documentació que els pugui relacionar amb el cens de persones desaparegudes de la guerra. Tot dependrà si l’estudi genètic de les restes coincideix amb les mostres d’algun dels 1.2000 familiars que participen del projecte. Elements, com aquest anell pertanyent a un comissari polític, podrien ajudar. “A nivell documental és difícil, però també s’ha de fer molta feina de buidatge de dades. Ho estem fent però és una cosa que porta feina”.

A l’acte de commemoració del 80 aniversari, la consellera de Justícia, Ester Capella, va confirmar la continuat del pla de fosses. En un any, la Generalitat ha actuat en 14 fosses i ha exhumat prop de 250 persones. Fa pocs dies es aconseguir identificar per primer cop les restes d’una fossa, la del Soleràs, a través de l’anàlisi d’ADN. Aquest 2018 ja hi ha en marxa l’exhumació d’una fossa comú a les Garrigues. Tot i que no hi ha calendari es preveu seguir treballant en les prop de 140 fosses que s’han localitzat a les Terres de l’Ebre i el Priorat.

Periodista.