La bandera de l’Arc de Sant Martí, símbol del moviment del col·lectiu Lesbià, Gai, Bisexual, Trans i Intersexual (LGBTI), onejarà durant aquest 17 de maig, a la balconada del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per celebrar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. Aquest acte és una mostra de la línia de treball i compromís que té la institució comarcal, repulsant tota discriminació d’injustícia i violència envers les persones per raó de sexe o orientacions sexuals.

La diada commemora l’eliminació de l’homosexualitat, per part de l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), de la llista de malalties mentals, fa 28 anys, concretament el 17 de maig de 1990. L’objectiu de la jornada és sensibilitzar la societat contra la discriminació del col·lectiu LGBTI i promoure la reflexió i denúncia contra les agressions físiques, intel·lectuals i morals que pateixen les persones per la seva condició sexual.

Servei d’Atenció Integral (SAI) per a persones LGBTI a la comarca

Així doncs, seguint la Llei 11/2014, en què es defensa els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals en peu d’igualtat amb la resta de la ciutadania, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va signar un acord amb la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per oferir a la comarca el Servei d’Atenció Integral (SAI) per atendre a les persones LGBTI de la Ribera que pateixin discriminació o necessiten ajuda.

Així, des de finals de l’any passat la tècnica de Joventut, Mireia Grangé, presta aquest servei de qualitat i de proximitat, integral i de qualitat per a les persones LGBTI i per a tothom que s’hi adreci a les dependències del Consell, a Móra d’Ebre, per qüestions de diversitat sexual o orientació sexual, fent un acompanyament eficient per donar a conèixer els recursos específics del territori en aquest àmbit. A més, el SAI estarà habilitat per atendre la recepció de denúncies per possibles situacions de discriminació a les persones LGBTI i s’encarrega d’acollir i orientar en la interposició de la denúncia, així com informar sobre les vies i procediments existents.

A més, des del Servei Comarcal de Joventut, també s’imparteixen tallers als alumnes de Secundària de la comarca per tractar aquests temes des de l’acceptació i la normalitat, per trencar tabús i combatre la discriminació de les persones per la seva condició sexual.

Alumnes dels instituts riberencs participen dels 8 tallers contra la discriminació del col·lectiu LGBTI, que demà celebra el seu Dia Internacional 

El Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha impartit durant aquest curs escolar vuit tallers als alumnes dels instituts de Flix i Julio Antonio de Móra d’Ebre, això com del col·legi Santa Teresa, amb l’objectiu de sensibilitzar-los contra la discriminació del col·lectiu Lesbià, Gai, Bisexual, Trans i Intersexual (LGBTI). L’activitat es planteja com una reflexió i denúncia contra les agressions físiques, intel·lectuals i morals de les persones, en la línia de la institució comarcal, que repulsa tota la discriminació d’injustícia i violència envers les persones per raó de sexe o orientacions sexuals i afectives. En aquest sentit, demà 17 de maig, amb motiu de la celebració del Dia Internacional Contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, la bandera multicolor penjarà de l’edifici del Consell Comarcal, a Móra d’Ebre.

Un dels tallers de sensibilització que es fa amb els adolescents és el de diversitat sexual i prevenció de l’assetjament al col·lectiu LGBTI. Els alumnes de 1r d’ESO dels centres riberencs han tractat el tema de la diversitat sexual amb les tècniques comarcals de Joventut, que els han explicat el significat de LGBTI i de diversitat sexual, posant-los-hi exemples de persones conegudes que han fet pública obertament la seva condició sexual, com és el cas de la influencer Aida Domènech (coneguda a les xarxes socials com a Dulceida), l’actor Paco León i el presentador Jesús Vázquez. Així, els alumnes de Secundària han pogut parlar obertament i expressar els seves idees sobre aquest tema. A més, també han treballat la prevenció de l’assetjament per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, a partir del passi d’un vídeo on se’ls ensenyava com es pot evitar i acabar amb aquesta problemàtica.

Altres tallers per promoure la igualtat a la comarca

A més d’aquest taller, també s’han realitzat altres activitats a les aules dels centres riberencs, continuant el treball que s’està realitzant des del Consell Comarcal amb ells amb el projecte Kant per a la Igualtat, referent de bones pràctiques contra la violència masclista arreu del país. Així, els alumnes de 2n d’ESO han fet un taller sobre l’amor romàntic, on s’han desmuntat mites de l’amor com “és la meva mitja taronja” o “l’amor és per tota la vida”. A més, també han fet escenificacions de situacions de relació de parella i com ho solucionarien. Els de 4t d’ESO han treballat al voltant de la violència masclista i els alumnes de 3r d’ESO van participar en un taller que imparteixen els Mossos d’Esquadra a les aules, tractant el tema de la violència, però des d’un vessant més protocol·lària, ensenyant a qui han de recórrer si viuen una situació de violència o explicar els serveis que s’ofereixen, com el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez