Tortosa reclama a l’Estat espanyol que allibere els consellers i líders socials empresonats, i que permeta el retorn dels polítics que han marxat a diversos països europeus. El ple va aprovar anit una moció en favor dels presos polítics, que va comptar amb el vot a favor de la majoria de regidors. On es va trencar la unitat del bloc sobiranista va ser a la moció pel canvi de nom de la plaça de l’Ajuntament, oficialment anomenada plaça d’Espanya.

La proposta de la CUP per canviar el nom de les places Espanya i Constitució no va prosperar al ple de l’Ajuntament de Tortosa. El portaveu va argumentar la moció davant el que consideren una escalada de la repressió policial i l’ús de les clavegueres de l’Estat contra Catalunya, però va voler matisar que no anava contra la ciutadania.

La moció va comptar amb el vot a favor de Movem Tortosa (que fa 10 anys ja havien proposat el canvi de nom de la popularment coneguda com a plaça de l’Ajuntament) i d’Esquerra Republicana. Però no dels seus socis de govern, el PDeCAT, que d’aquesta manera van trencar la unitat del bloc sobiranista. Ho van argumentar per mostrar que no van contra ningú, i en considerar que la decisió s’ha de prendre en un context més assossegat que l’actual.

La moció que sí que va prosperar va ser la que exigeix a l’Estat l’alliberament dels presos polítics. Hi van votar a favor tots els partits, excepte dos: el PP i el PSC. En aquest cas, paradoxalment, el portaveu del grup popular s’hi va abstindre, mentre que els socialistes hi van votar en contra.

Altres mocions, com la del PSC per exigir al govern català el compliment de la renda garantida de ciutadania; la de Movem per aconseguir major transparència als canals municipals de comunicació; o la del PP per instal·lar carregadors solars per a dispositius mòbils, no van comptar amb els vots necessaris.

Periodista.