Un mes després que ERC i PDeCAT tiressen endavant les mocions de censura als consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià per a apartar el PSC i “alinear-se” amb la situació política a Catalunya, els demòcrates demanen ara a ERC que siga “coherent” i trenque també el pacte que mantenen amb els socialistes al Copate.

Segons fonts del PDeCAT recollides pel setmanari L’Ebre, quan es va negociar l’acord als dos consells comarcals es va consensuar amb ERC que en una segona fase es parlaria de la situació al Consorci de Polítiques Ambientals del Baix Ebre i el Montsià, el Copate, i també al Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO) i al grup d’Acció Local (GAL) Mar de l’Ebre. El PDeCAT, però, lamenta que des d’ERC “no es mou fitxa” i el passat 25 de gener, socialistes i republicans van aprovar els pressupostos del Copate. “Com que el Copate i els dos consorcis tenen un tarannà més tècnic que polític, pareix que a ERC no li fa res continuar governant amb el PSC. En canvi, als consells feia de més mal vore”, lamenta Kilian Franch, representant del PDeCAT al Copate. Franch creu que un mes després de les mocions de censura als consells comarcals “ERC hauria de ser coherent i activar la negociació per estendre l’acord al Copate i els dos consorcis”, diu Franch, al mateix temps que lamenta que “de moment no hi ha cap moviment”.

Actualment ERC amb el suport del PSC té la presidència del Copate, un càrrec que ocupa Paco Gas, alcalde de Roquetes. També té la presidència del Consorci Bemo, que exercix l’alcalde del Perelló Ferran Cid, i la vicepresidència del GAL Mar de l’Ebre, un càrrec que actualment té l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni.

A la Diptuació

Unes afirmacions que aquest dimarts ha contestat ERC. “Barrejar l’àmbit partidista amb altres àmbits dins d’organismes com aquests, que tenen un alt component tècnic, o bé una presència majoritària d’entitats privades sense finalitats lucratives en l’assemblea o junta, no ens agrada; preferim prioritzar-ne un bon funcionament, amb eficiència i eficàcia”, ha contestat el portaveu del grup d’ERC al Baix Ebre, Enric Adell. 

 

Adell ha recordat que el PDeCAT està mantenint un pacte de govern amb el PSC a la Diputació de Tarragona, “una de les administracions locals més importants del país”, malgrat que té l’alternativa de fer un govern sobiranista amb Esquerra Republicana. “El senyor Franch i el PDeCAT haurien de practicar la coherència que demana als altres, trencant el pacte de govern que manté a la Diputació de Tarragona amb el PSC, un partit que dona suport al 155”. 
 
“En aquests moments, és vital recuperar les institucions, i tant els consells comarcals com la Diputació han de tenir un paper molt destacat en aquesta nova etapa. Nosaltres vam ser coherents als dos Consells Comarcals, Baix Ebre i Montsià, i, per tant, demanem al PDeCAT la mateixa coherència i valentia per formar un govern sobiranista a la Diputació, i al senyor Franch, que convenci el seu alcalde i diputat, que faci el primer pas”, conclou Adell. 

https://www.youtube.com/watch?v=kKDXzm5J9vc

 

 

Autor:

Periodista.