Els agents de Mossos d’Esquadra han revisat si disposen de l’autorització administrativa específica per realitzar el transport escolar, la utilització dels sistemes de seguretat passiva, si es disposa d’una plaça o seient per a cada alumne, el compliment de les parades i els fixats, o bé si es viatja sense acompanyant de transport escolar. Després de la revisió han certificat que els joves feien ús del cinturó, que no hi havia cap anomalia greu en els vehicles, els tests d’alcoholèmia dels conductors han estat negatius i els tacògrafs eren correctes.

El cap de torn de Trànsit de les Terres de l’Ebre, Carles Ferran, ha explicat que amb aquestes accions volen reduir l’accidentalitat, però remarquen que volen conscienciar els usuaris de la importància dels sistemes de seguretat passiva. És a dir, “que tots els nens vagin asseguts en els seus seients i fent ús dels cinturons de seguretat”. Ferran ha remarcat que aquestes mesures són importantíssimes per minimitzar lesions físiques dels passatgers en cas d’accident.

Campanya intensiva de control de transport escolar

Aquesta estratègia operativa de vigilància s’emmarca en el conjunt de les deu mesures d’impacte que el Departament d’Interior ha posat en marxa des de principi d’any per reduir el repunt de sinistralitat registrat el 2015. Així, al llarg d’enguany, s’estan portant a terme fins a 14 campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya i aquesta en què es controlarà el transport escolar és la tretzena que es realitza.

Aquesta campanya controla que els vehicles no tonguin cap deficiència tècnica i que disposin de tots els permisos i tota la documentació. Als conductors se’ls requereix que tinguin els descansos i les conduccions en regla i als seus acompanyants.

El passat mes de maig ja es va portar a terme una campanya policial de controls intensius de transport escolar i de menors en què Mossos d’Esquadra i Policies Locals van controlar un total de 491 vehicles i van realitzar 63 denúncies, la majoria relacionades amb les condicions del vehicle i administratives.
Per conscienciar de la importància de viatjar amb les mesures de seguretat reglamentàries per a la protecció dels menors en aquests vehicles de transport escolar i amb l’objectiu de reforçar l’impacte d’aquesta campanya policial a peu de carretera i carrer, l’SCT difondrà al llarg d’aquesta setmana a les xarxes socials de l’organisme aquest material audiovisual sota el lema “A l’autocar també”.

Cal recordar l’obligatorietat d’utilitzar els cinturons de seguretat als vehicles de transports de passatgers. Per una qüestió de seguretat, estan obligats a la seva utilització tots els usuaris d’aquest tipus de transport que duguin instal·lats els cinturons de seguretat, tant si estan instal·lats de manera obligatòria com voluntària. Aquesta obligació no serà exigible en aquells vehicles que no els tinguin instal·lats (art. 117.1 del RG Circulació i art. 13.4 la Llei de Seguretat Viària).

https://www.youtube.com/watch?v=b4Qh2pLzJPQ

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez