L’objectiu d’aquest procés és establir una anàlisi i una reflexió del civisme a Catalunya per tal d’aconseguir millorar la qualitat de vida de la ciutadania, per tant, la participació dels ciutadans és imprescindible. En aquest sentit, la directora territorial de Treball, Afers Socials i Famílies, Rosanna Fatsini, valorava “molt positivament” la participació de gairebé un centenar de ciutadans a Tortosa, La Ràpita i Flix, perquè “ens ha permès donar veu a la societat, sobretot, a aquells col·lectiu més silenciats, i ens han fet saber quins volen que siguin els valors del nou país que estem construint”. 

El projecte té com a primera fase el procés de participació per donar veu a la ciutadania sobre els hàbits i comportaments positius que inspiren la convivència a Catalunya, valorar col·lectivament com ens relacionem i quin futur volem compartir entre tots i totes. A més a més, aquesta informació, posteriorment, es complementarà amb una enquesta elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió.

D’aquesta manera, un cop finalitzi tot el procés participatiu “hi haurà un retorn de les dades obtingudes en les sessions i, a llarg termini, podrem crear un observatori de valors i civisme de Catalunya”, ha destacat Fatsini.

La iniciativa “Construïm un nou país amb valors”, promoguda per la Generalitat de Catalunya, pretén construir el futur a través de la introducció d’iniciatives i canvis en les polítiques del Govern que fomentin el civisme, generant oportunitats i confiança mútua en les relacions, tant públiques com privades, entre ciutadans i ciutadanes. En el marc d’aquest procés participatiu, s’han organitzat 36 sessions de treball arreu del territori, aprofundint així en els mecanismes de democràcia participativa.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez