Aquest dissabte la Sénia ha acollit la sisena Diada Commemorativa de la creació del Camp d’Aviació. Durant la jornada s’ha dut a terme una visita guiada per aquest espai històric, situat a la partida dels Plans, a uns tres quilòmetres a l’est del poble. Els visitants han pogut trepitjar el refugi antiaeri i la casa de comandament, que acull el Centre d’Interpretació. La visita a la Torre de les Coves de Martí i a la rèplica de l’avió rus Polikarpov I16, més conegut com a Mosca, han tancat la jornada commemorativa. Paral·lelament, s’han realitzat diversos actes de recreació històrica, a càrrec de l’Exèrcit de l’Ebre; així com una exposició de vehicles clàssics o un petit mercat amb parades d’artesans i productes de proximitat.
Durant la Guerra Civil (1936-1939) el govern de la II República, per defensar-se del cop militar rebel, va planejar la construcció d’una sèrie d’aeròdroms militars a Catalunya. Un dels més importants va ser el camp d’aviació de la Sénia, construït el 1937. Però l’abril de 1938, amb l’ocupació de les tropes franquistes, l’aeròdrom va passar a mans de la Legió Còndor alemanya. Aquest va ser un dels aeròdroms de més rellevància a Catalunya durant el conflicte, ja que s’ubicava estratègicament al mapa i, a més, va desenvolupar un paper molt important durant la Batalla de l’Ebre.
El terreny tenia una extensió de 90 hectàrees i un perímetre irregular que recorda una estrella de cinc puntes. Aquesta extensió comptava amb tres pistes d’enlairament, un refugi antiaeri i la casa de comandament que aglutinava les oficines, el control de vols i operacions. També comptava amb l’anomenada Caseta Roé, que era el centre de transmissions, i amb diversos magatzems de manteniment. La Torre de Martí i el Molí Hospital van ser la residència d’oficials i tropes, respectivament.
https://www.youtube.com/watch?v=0oft11VGLpE