L’abric VIII forma part del conjunt patrimonial situat a la vora de l’Ermita de la Pietat i declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 1998. S’hi poden visualitzar un total de 38 figures, que corresponen a arquers adornats amb plomes al cap i les armes corresponents i a quadrúpedes com ara cabres i cérvols. Fins ara aquestes pintures estaven protegides per una reixa però el seu mal estat de conservació va obligar a restringir l’accés per falta de seguretat.

Els Abrics de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona són un dels conjuntsd’art rupestre llevantí més importants de la Península i fins els nostres dies han arribat més de 400 pintures. En total en aquest espai enmig de la muntanya podem trobar 9 abrics, 3 dels quals es poden visitar in situ. L’abric V és el primer que es va descobrir i el de més difícil accés, però abans de finals d’any es podrà entrar de forma virtual mitjançant el projecte 4D Vull. El Centre d’Interpretació dels Abrics de l’Ermita d’Ulldecona posarà en marxa aquest nou sistema que permetrà accedir a l’abric i veure en una pantalla gran les figures de les tres escenes que hi ha dibuixades. El visitant podrà fer una visita virtual per l’interior de la cavitat que millorarà fins i tot la imatges que l’ull humà pugi captar a simple vista, sense l’ajuda de la tecnologia.

L’any passat el Centre d’Interpretació de l’Ermita va presentar l’aplicació e-ART, una App per a mòbils i tauletes que permet observar les pintures primitives de les parets en alta definició. Aquestes eines fan possible endinsar-se i entendre la forma de viure dels nostre avantpassats, d’aquells primers homes que van deixar la seva empremta, fa més de 8.000 anys mitjançant l’art.

https://www.youtube.com/watch?v=v4RgCD6yuUw&feature=youtu.be