“Canviar la rutina, activar-se per trobar feina i, en alguns casos, motivació per continuar estudiant”. Aquests són els principals valors que han destacat els joves de la Ribera d’Ebre que participendel programa Joves per l’Ocupació davant la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, que s’ha trobat amb ells per conèixer de prop la seva experiència i valorar l’oportunitat que ha representat per a aquests joves de la comarca formar part del Programa d’experiència professional per a l’ocupació juvenil a Catalunya, Garantia Juvenil 2014-2020. Es tracta de 15 joves seleccionats per reincorporar-se al món formatiu i/o laboral amb el suport d’un programapúblic com és Joves per l’Ocupació, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya(SOC), el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social i el Fons Social Europeu. En aquest sentit, la trobada, informal, ha servit per conèixer les motivacions dels joves així com l’acollida que té el programa entre la població juvenil que s’hi ha involucrat. És el cas dels nois i noies que participen en el curs d’Auxiliar de comerç i atenció al públic, que des del passat 4 d’abrili fins al 9 de juny estan aprenent tècniques bàsiques de venda, d’atenció al client, d’administració. L’altre curs que es porta a terme a la comarca és d’iniciació de feines d’auxiliars de fabricació mecànica que té lloc al Centre de Formació Josep Mur d’Ascó.
La seva formació inclou 80 hores de pràctiques laborals en empreses de la comarca que es gestionen en col·laboració amb el Dispositiu d’Inserció Sociolaboral Ribera d’Ebre VIVA. Per participar al programa, les empreses reben importants incentius econòmics per contractar aquests joves. És el cas de Raúl Torta, de l’empresa Agroflix, on una de les alumnes fa pràctiques a les tardes aprenent a atendre els clients i a gestionar estocs: “Estem molt contents amb la Jasmina, ha respost molt bé i té ganes d’aprendre. No descartem que pugui continuar amb nosaltres, els incentius per a la seva contractació ens ajudaran a fer-ho possible”, diu aquest empresari.
Un cop acabi aquest curs, les tècniques del Consell Comarcal continuaran acompanyant els joves en el seu procés per incorporar-se al món laboral i, fins i tot, reprendre els estudis, en alguns casos per acabar l’ESO. “Es tracta de treure’ls del bucle, acompanyar-los perquè trobin el seu camí i puguin estudiar i/o treballar per tenir oportunitats”, expliquen les tècniques comarcals. A la comarca hi ha gairebé dos mil joves de 16 a 25 anys, que en alguns casos han deixat els seus estudis i no estan treballant. Tot i així, només 102 joves estan apuntats a l’atur, i per tant en recerca activa de feina. Des del Consell Comarcal es treballa majoritàriament amb els que han deixat d’estudiar i actualment tampoc treballen. Tot i així, el perfil de joves és molt variat, “nosempre és qüestió de formació i títols, hi ha circumstàncies molt diverses per això a cada jove se’ls fa un itinerari personalitzat per determinar la seva situació i les seves expectatives en el programa”, afegeixen les tècniques. Com assenyala la presidenta comarcal, Gemma Carim, el més important de participar en un programa com aquest és “empoderar els joves perquè ells mateixos s’impliquin per aconseguir realitzar el seu projecte vital”.
Apuntats a la Garantia Juvenil
Actualment, més de 150 joves de la Ribera d’Ebre estan inscrits a la Garantia Juvenil, dels quals 55 han estat derivats a programes d’orientació, emprenedoria i cursos, i 37 han aconseguit inserir-se en el món laboral. Els primers mesos de l’any s’hi han sumat 63 nous joves. A més de Joves per l’Ocupació, els joves inscrits a la Garantia Juvenil poden acollir-se a altres programes, com el Singular Talent o el Noves Oportunitats. En el cas del Singular, està dirigit a persones amb títol de Formació Professional de grau superior o universitària. Actualment hi participen 7 joves de la comarca, que fan orientació i formació competencial, amb l’objectiu de pràctiques en empreses i que puguin inserir-se al món laboral.
En el cas de Noves Oportunitats, actualment s’està buscant un grup de joves interessats a participar en aquest programa per formar un grup a la Ribera d’Ebre i/o la Terra Alta, com ja n’hi ha d’altres al Montsià i al Baix Ebre. En aquest cas, i a través de la Fundació Gentis, ofereixen també als joves programes a mida per dotar-los de competències bàsiques, tècniques professionals i competències transversals, ja que “no tots els casos responen a qüestions de formació i estudis sinó que hi ha altres factors els que els dificulten assolir el seu projecte vital i incorporar-se a una feina, com són l’autoestima, la responsabilitat, la gestió de les emocions”, diu la tècnica. D’aquí que aquest tipus de programes abordin la situació del jove “des de totes les perspectives”, afegeix.