Els darrers anys, monuments com aquest vinculats al passat més fosc de la nostra història són al centre del debat. I és que segons la llei de memòria històrica, els elements feixistes han de museïtzar-se i desaparèixer de la via pública. En el cas de Sant Carles de la Ràpita, al principi dels anys vuitanta es va decidir mantenir el monument si bé se’n va retirar la inscripció dedicada als ‘caiguts’ i va quedar, així, desproveït de qualsevol tipus de simbologia franquista explícita. Per això, l’esapi no està catalogat com a monument franquista en l’inventari que va elaborar el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. I precisament per això, des de l’Ajuntament no s’ha previst de moment cap acció per a la seva retirada.

El cas del Mirador de Guardiola de Sant Carles de la Ràpita transcorre en paral·lel al debat que s’ha obert a Tortosa, sobre el futur del monument franquista que es conserva al mig del riu en el seu pas per la capital del Baix Ebre. En el cas de Tortosa, però s’hi conserva l’àguila i una inscripció que remet directament als elements bàsics de la simbologia franquista.

https://www.youtube.com/watch?v=XzNVpDum5Jw

Autor: